Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

90-årige Mugabe skal stå i spidsen for hele Afrika

Zimbabwes aldrende præsident, Robert Mugabe, bliver formand for Den Afrikanske Union og lover nyt opgør mod tidligere tiders kolonimagter.

ZIMBABWE: Han er en af de mest kontroversielle afrikanske ledere, og nu kan den 90-årige præsident i Zimbabwe, Robert Mugabe, også kalde sig formand for Den Afrikanske Union.

I sin tale lagde Mugabe ifølge Reuters vægt på, at Afrika skal beskytte sig selv mod udlændinge, der vil udnytte kontinentets mineralrigdomme - og han opfordrede til mere støtte til afrikanske landmænd.

»Afrikanske ressourcer skal tilhøre Afrika, og ingen andre, bortset fra dem, vi inviterer hertil som venner. Vi skal have venner, ja, men ikke flere imperialister eller kolonister,« sagde Mugabe ifølge Reuters ved den officielle ceremoni i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

Mugabe er den ældste afrikanske statsleder, og han er den eneste leder, Zimbabwe har haft, siden uafhængigheden fra Storbritannien i 1980.

Den 90-årige præsident og nyudnævnte formand for Den Afrikanske Union har hele sin karriere kæmpet mod tidligere kolonimagters overtag i Afrika, og han bliver hyldet af mange som en national helt. Samtidig kritiseres han for at have krænket adskillige menneskerettigheder og manipuleret flere valg.

Både EU og USA har tidligere indført sanktioner mod Mugabe og hans folk efter valgene i 2002 og 2008. der var omgærdet af valgsvindel og trusler mod politiske modstandere. Anklager, som Mugabe konsekvent har afvist.

Som formand for Den Afrikanske Union har Mugabe mulighed for at påvirke den politiske debat blandt de afrikanske ledere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.