Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

7,5 millioner har brug for nødhjælp i DRCongo

Millioner af congolesere lider under epidemier, mangel på mad og rent vand samt vold, fastslår FN-rapport.

Kinshasa: Den ene krise har efterfulgt den anden i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo), og det er ifølge FN årsag til, at 7,5 millioner congolesere har brug for fødevarer og anden humanitær hjælp.

- En kompleks og langtrukken krise af enorme dimensioner har skabt humanitære behov for 7,5 millioner mennesker eller ni procent af befolkningen, står der i en ny rapport fra FN's Kontor for Koordinering af Humanitær Hjælp (OCHA).

Videre hedder det, at mindst fem millioner mennesker kun i begrænset omfang har adgang til tilstrækkelig med mad, og næsten halvdelen af samtlige børn under fem år er kronisk fejlernæret.

- Årtier med krise på krise har intensiveret de humanitære behov og efterladt en større andel af befolkningen sårbar over for de mange rystelser udløst af konflikter, epidemier, underernæring og naturkatastrofer, konstaterer OCHA i sin rapport.

Udbrud af kolera og mæslinger rammer især børn, som allerede er svækket af malaria og mangel på ordentlig mad.

Rent drikkevand er der også mangel på. Det er kun hver femte congoleser forundt at have adgang til.

Dertil kommer politiske spændinger forud for præsidentvalget i november.

Urolighederne er tiltagende, fordi mange er bekymrede over udsigten til, at præsident Joseph Kabila, der har siddet på posten siden 2001, vil forsøge at få ændret forfatningen med sigte på at bevare magten.

I forvejen hærges den østlige del af det afrikanske land af voldelige sammenstød.

- Stigningen i krænkelser af menneskerettigheder i optakten til de kommende valg skaber bekymring for, at sikkerhedssituationen forværres, hvis den politiske krise bliver dybere. Det kan forværre de allerede alvorlige humanitære behov, hedder det i rapporten.

Der bliver også sat et beløb på, hvor meget FN-organisationen og dets partnere har behov for. For at kunne hjælpe seks millioner i DRCongo i år skal der findes 690 millioner dollar eller næsten fem milliarder kroner.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.