Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

500 nynazister markerer 30-året for Rudolf Hess' død i Berlin

Røvhuller har også glæde af demokratiske rettigheder, konstaterer tysk politiker om nynazist-demonstration.

Nynazister og moddemonstranter er på gaden i Berlin-forstaden Spandau i anledning af 30-års-dagen for nazisten Rudolf Hess'' død. Med sig havde de medbragt bannere, hvor der stod Jeg fortryder intet, og flag fra nazitiden. Scanpix/Tobias Schwarz
Nynazister og moddemonstranter er på gaden i Berlin-forstaden Spandau i anledning af 30-års-dagen for nazisten Rudolf Hess'' død. Med sig havde de medbragt bannere, hvor der stod Jeg fortryder intet, og flag fra nazitiden. Scanpix/Tobias Schwarz

Nynazister og moddemonstranter er på gaden i Berlin-forstaden Spandau i anledning af 30-års-dagen for nazisten Rudolf Hess' død.

Ved middagstid havde omkring 500 nynazister samlet sig nær togstationen i Spandau.

Med sig havde de medbragt bannere, hvor der stod "Jeg fortryder intet", og det sorte, røde og hvide flag fra nazitiden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nynazisterne havde planlagt en march fra stationen og hen til det tidligere Spandau-fængsel, hvor Hess afsonede en livstidsdom.

Rudolf Hess, der var en af Adolf Hitlers nærmeste, blev dømt i forbindelsen med Nürnbergprocessen, der blev ført af mod nazisterne efter Anden Verdenskrig.

Fra 1933 til 1941 var han Hitlers stedfortræder. I 1941 fløj han til Storbritannien, fordi han troede, at lederen ville have ham til at forhandle en fredsaftale på plads.

I stedet blev han fængslet af briterne og siden dømt.

Nynazister samles årligt for at markere Hess' selvmord i 1987.

I år har det dog fået mere opmærksomhed, efter at en demonstration i den amerikanske delstat Virginia tidligere på måneden kostede en kvinde livet, da en formodet nynazist kørte ind i en menneskemængde.

Mange mener, at lørdagens demonstration i Tyskland burde have været forbudt - ligesom symboler som hagekorset er det.

- Det er rædselsfuldt, at nazister kan gå åbnet på gaderne som Hitlers stedfortrædere i 2017, siger Gerhard Sattler, der deltager i moddemonstrationen, til Reuters.

- Det er umuligt. Hele det tyske samfund må forsvare sig mod det her.

Anden Verdenskrig er et følsomt emne i Tyskland.

Alligevel ville det være umuligt at forbyde dagens demonstration, mener Andreas Geisel, der er indenrigsminister i Berlins delstat.

- Jeg vil have glædet mig over et forbud, har han sagt til den tyske radiostation RBB Inforadio.

- Men vi kiggede grundigt på sagen og konkluderede, at røvhuller desværre også får glæder af demokratiske friheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.