Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

50.000 på gaden i Kiev efter politivold

Demonstranter i Ukraines hovedstad, Kiev, protesterer atter mod politiet og præsident Viktor Janukovitj.

UKRAINE: Årets første massedemonstration i den Ukrainske hovedstad, Kiev, mod præsident Viktor Janukovitj, tiltrak mindst et halvt hundrede tusinde deltagere, oplyser Reuters.

Demonstrationen fandt sted på baggrund af politiets særdeles hårdhændede fremfærd overfor en gruppe demonstranter lørdag nat foran en retsbygning i Kiev, hvor de protesterede over dommene på seks års fængsel til tre ultra-nationalistiske aktivister.

Politiet bankede flere af demonstranterne til blods med deres knipler, og deres fremfærd resulterede i mindst 20 kvæstede demonstranter.

Blandt dem var den tidligere minister og nu oppositionsleder, Juri Lutsenko, der blev ramt af flere knippelslag i hovedet og efterfølgende blev indlagt på intensivafdelingen på et privathospital i Kiev.

»Hvad bliver det næste?«, tordnede en anden af oppositionens ledere, den tidligere sværvægtsbokser, Vitali Klitschko, til demonstranterne.

»I dag bruger myndighederne politiet som et våben, der lukker folkets mund med knipler,« lød det også fra Klitschko.

Der er dog stadig langt op til de 800.000, som de største demonstrationer før jul kunne mønstre, men protesterne har ikke været så omfattende de seneste par uger, hvor ukrainerne har fejret nytår og den russisk ortodokse jul, der fandt sted 7. januar.

Under en af disse demonstrationer anvendte politiet også uforholdsmæssig stor magt og sårede adskillige deltagere samt pressefolk. Efter stærk kritik måtte byens politichef undskylde og gå af.

Hårdføre demonstranter har også hen over jul og nytår opretholdt deres tilstedeværelse i Kiev, hvor de har bygget en teltby tæt ved Uafhængighedspladsen.

Den dybereliggende utilfredshed blandt demonstranterne skyldes, at præsident Janukovitj i efteråret afviste at underskrive en handels- og samarbejdsaftale med EU.

I stedet indgik Ukraine en økonomisk aftale med Rusland, der skyder 15 milliarder dollar i den skrantende ukrainske økonomi og samtidig lover landet billigere naturgasleverancer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.