Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

50 år efter det dramatiske attentat på Kurfürstendamm

Den tyske studenterleder Rudi Dutschke endte sine dage i Aarhus.

Rudi Dutschke med en tidstypisk påklædning og det karakteristiske engagement lysende ud af billedet. Foto: Erik Jepsen/Scanpix
Rudi Dutschke med en tidstypisk påklædning og det karakteristiske engagement lysende ud af billedet. Foto: Erik Jepsen/Scanpix

I dag er det 50 år siden, den tyske studenterleder Rudi Dutschke blev skudt ned på Kurfürstendamm i Vestberlin af en ung højreekstremist.

Dutschke var født og opvokset i Østtyskland, men flygtede til Vestberlin et par dage før Murens opførelse i august 1961. Han begyndte at studere sociologi og filosofi på Freie Universität Berlin, mens han blev mere og mere involveret i tidens studenterbevægelse og kampen mod Vietnam-krigen.

11. april 1968 foran en studenterforening i det centrale Berlin råbte den unge arbejdsmand Josef Bachmann »beskidte kommunistsvin!« efter Dutschke og skød ham to gange i hovedet og én gang i skulderen. Dutschke overlevede kun med nød og næppe efter en langvarig operation.

Bachmann blev idømt syv års fængsel og begik selvmord i fængslet.

Til Aarhus »to timer fra den tyske grænse«

Efter et kortere ophold i Storbritannien flyttede Dutschke med sin familie til Danmark, nærmere bestemt Aarhus, hvor professor Johannes Sløk havde tilbudt ham et job på universitetet.

På Aarhus Universitet var studenteroprøret nået dybt ind i den marxistiske og kapitallogiske periode, og Dutschke skændtes ofte og gerne med folk som blandt andre lektor Hans-Jørgen Schanz.

I 1970erne fandt han et hjemsted i den fremspirende grønne bevægelse og var også med, da partiet Die Grünen blev stiftet i Vesttyskland, og da de store demonstrationer mod atomkraften skulle organiseres.

Rudi Dutschke led dog stadig under følgerne af attentatet, og juleaften 1979 døde han i sit badekar under et epileptisk anfald.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.