Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

35.000 klik vil forhindre Cameron i at vende hjem til England

En underskriftsindsamling ment som en spøg greb om sig på nettet. Den forhindrer ikke den britiske premierminister i at vende hjem fra ferie, men den viser, hvor let det er at bruge et nyt politisk virkemiddel.

Storbritanniens premierminister stillede op til pressemøde med øl under sin familieferie på Lanzarote. Masser af briter gav samtidig via en internetafstemning til kende, at de gerne så, at David Cameron forlængede sin ferie udenfor landet på ubestemt tid. Foto: Neil Hall / AFP Photo
Storbritanniens premierminister stillede op til pressemøde med øl under sin familieferie på Lanzarote. Masser af briter gav samtidig via en internetafstemning til kende, at de gerne så, at David Cameron forlængede sin ferie udenfor landet på ubestemt tid. Foto: Neil Hall / AFP Photo

LONDON: David Cameron har netop været på påskeferie i Lanzarotes forårssol sammen med familien, og 34.656 internetbrugere synes, at den britiske premierminister godt kunne være blevet på feriøen noget længere. Faktisk så de helst, at han var blevet forbudt at vende hjem til Storbritannien.

»David Cameron udgør en åbenlys og overhængende fare på kort, mellemlang og lang sigt for landets interesser. Derfor bør Storbritannien udstede et midlertidig forbud mod hans hjemkomst til Storbritannien ved afslutningen på hans ferie i Lanzarote,« står der i en indsamling af »underskrifter« på hjemmesiden »change.org«.

Opfordringen er stilet til den britiske indenrigsminister Theresa May. Initiativtageren Kerry-anne Mendoza indrømmer på sin politiske og regeringskritiske hjemmeside »The Canary«, at det hele var tænkt som en spøg, men da støtteklikkene strømmede ind, greb hun muligheden og opfordrede til at »hjælpe til med at gøre satire til virkelighed«.

»Så oprethold presset. Støt opfordringen. Og lad os opleve, at David Cameron får et spørgsmål om det i parlamentet,« lyder budskabet fra Mendoza.

Naturligvis er det fortsat alt andet end virkeligt. Theresa May har erklæret, at hun ønsker at stramme kursen for indvandring og at hun vil gøre øget brug af loven om at forbyde indrejse, når en person bliver vurderet til at kunne sprede uro eller påvirke andre i samfundsskadelig retning. Men Cameron kan sove roligt. Premierministeren og de konservative partifæller fik flere end 11 millioner stemmer ved valget for et år siden.

Nettet ændrer de politiske spilleregler

De fleste fremtrædende politikere verden over vil formentlig have mindst 35.000 mere eller mindre uforsonlige modstandere. Men Mendozas idé understreger, at internettet er i færd med at ændre de politiske spilleregler. På internettet kan et simpelt indfald hurtigt samle tusinder af »underskrifter« til en fælles, opmærksomhedsskabende røst. Hvor det før krævede folk på gaden med blokke og kuglepenne, som kunne få travle mennesker til at sætte en forpligtende underskrift, er der nu nok med et klik, som man måske mere eller mindre fraværende foretager sammen med de i hundredvis af øvrige klik hver dag.

Samtidig kan den politiske vægt af underskriftsindsamlinger være tungere end eksempelvis demonstrationer, hvor folk vælger at tage besværet med fysisk at møde frem og måske endda være off-line et øjeblik. Man oplevede det i Storbritannien sidste år, da flere end en halv million støtteklik til »Block Donald J Trump from UK entry« på Westminsters særlige hjemmeside for underskriftsindsamlinger fremprovokerede en parlamentsdebat om at forbyde den amerikanske præsidentkandidats indrejse efter, at Trump havde foreslået at forbyde muslimers indrejse i USA. Op til påske betegnede Trump på ITVs morgen-TV debatten som latterlig drevet af »en lille strømning«, der »fusede ud«.

Cameron er under ferien i Lanzarote blevet kritiseret af politiske modstandere for at tage sydpå, mens han ellers tidligere på året opfordrede briterne til at feriere i Nordengland og Skotland og støtte områder, der i løbet af vinteren var hårdt ramt af oversvømmelser. Kritikken er politik som i gamle dage. Men premierministeren ville måske gerne have undværet den øgede opmærksomhed om ferieturen, som Mendoza skabte på internettet — samt opmærksomheden fra de massevis af Twitter-beskeder og fotos, der strømmede ind fra britiske turister på Lanzarote.

Den liberaldemokratiske leder, Tim Farron, valgt i det oversvømmelsesramte nord, konstaterede syrligt ifølge The Daily Telegraph, at Camerons ferievalg dog på ét punkt kunne komme hjemlige turister til gode:

»For alle andre er det en ekstra bonus, at der ser ud til at være garanti for ikke at støde ind i ham.«

Måske kunne man endda foreslå et forbud på nettet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.