Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

29 såret under uroligheder i Nordirland

Urolighederne fortsætter i den nordirske hovedstad Belfast, hvor protestantere er vrede over, at byrådet har fjernet det britiske flag fra rådhuset.

NORDIRLAND: Mindst 29 nordirske politifolk blev såret lørdag, da protestantiske loyalister og katolske nationalister stødte sammen i Belfast efter nye protester mod fjernelsen af det britiske flag fra byens rådhus, skriver Reuters.

Optøjerne begyndte, da en gruppe protestantiske demonstranter passerede en katolskdomineret bydel på deres vej hjem fra en demonstration i den centrale del af byen. Politiet forsøgte forgæves at skille to grupper unge, der overdængede hinanden med mursten og flasker.

Optøjerne har stået på i fem uger og har været de mest vedholdende i den britisk kontrollerede provins siden en fredsaftale i 1998 satte en stopper for 30 års voldelig konflikt mellem katolske nationalister, der ønsker, at Nordirland skal forenes med resten af Irland og være et land under irsk styre og protestanterne, der vil forblive under britisk styre.

Urolighederne afslører en dyb utilfredshed med fredsaftalen hos protestanterne, der har demonstreret dagligt siden det overvejende katolske byråd besluttede at gøre en ende på en århundrede lang tradition med at flage med det britiske Union Jack fra rådhuset.

Demonstranterne mener, at byrådet har givet for mange indrømmelser til den katolske side.

- Protesterne vil fortsætte, indtil der bliver taget hensyn til os, siger Fergus Ferguson fra den sydlige del af byen. Han mener, at byrådet har handlet ulovligt med beslutningen om at ikke at lade flaget vaje over byrådet hver dag.

Mindst 1000 protestantiske loyalister var samlet foran rådhuset lørdag. Nogle iklædt elefanthuer og med Union Jack i hånden. Efter politiet havde forhindret demonstranterne i at gå mod den østlige del af byen, fortsatte de mod området omkring Short Strand, hvor de stødte sammen med katolske nationalister.

Efter den protestantiske demonstration var blevet opløst, brugte politiet bruget vandkanoner mod loyalisterne, der fik urobetjentene trængt tilbage ved at fægte med jernstænger og kaste med sten.

Der blev hentet forstærkninger i form af flere jeeps, en helikoptere og mindst tre vandkanoner, der blev sat ind for at kontrollere uromagerne.

Politiet bekræfter, at mindst seks plastikkugler blev affyret.

Politichef Matt Baggott roser sine betjente for at have handlet med »usædvanligt mod« under urolighederne, der kostede fire betjente en tur på skadestuen. Der er dog kritik fra flere steder i retning af politiet for ikke at have stoppet demonstrationen, før den løb af sporet.

- Politiet har meget at stå til regnskab for. Der var kvinder og børn blandt de demonstrerende, Det er et mirakel, at ingen blev dræbt, siger Matthew Ferguson, som deltog i protesterne med sin 12-årige søn.

BNB/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.