Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

305 mennesker dræbt i angreb mod egyptisk moské: »De skød også mod ambulancerne«

Dødstal stiger kraftig efter angreb på egyptisk moské. Ifølge det statslige tv er 305 dræbt.

Et billede fra den 22. oktober fra det nordlige Sinai i Egypten. Området har i tre år været plaget af kampe mellem Islamisk Stat og egyptiske sikkerhedstropper.
Et billede fra den 22. oktober fra det nordlige Sinai i Egypten. Området har i tre år været plaget af kampe mellem Islamisk Stat og egyptiske sikkerhedstropper.

Militante dræbte fredag mindst 305 mennesker i en moské i den nordlige del af Sinai i Egypten ved at detonere en bombe og derefter åbne ild mod flygtende og ambulancer, siger øjenvidner og lokale medier.

Antallet af sårede opgives til omkring 130.

Det er et af de mest voldsomme angreb i nyere tid i Egypten.

Dødstallet er blevet opjusteret drastisk adskillige gange.

Militante islamister mistænkes for at stå bag angrebet, som blev udført af fem personer ifølge de første medierapporter.

Angrebet fandt sted mod moskéen Al Rawda i byen Bir al-Abed, der ligger vest for byen Arish.

En bombe eksploderede inde i moskéen midt under fredagsbønnen. Herefter åbnede en gruppe mænd ild mod de troende, der forsøgte at flygte fra stedet.

Blandt de dræbte var både civile og soldater, der var mødt op til bøn.

Statslige medier viser optagelser af blødende, sårede og lig dækket af tæpper.

- De skød mod folk, da de løb ud af moskéen, og de skød også mod ambulancerne, siger en lokal indbygger på stedet til Reuters.

En beboer i området, Ashraf el-Hefny, siger, at mange af ofrene var arbejdere fra et nærliggende saltfirma. Han siger, at der var omkring 300 i moskéen.

- En leder for en lokal beduinklan oplyser, at de troende, der opsøger den angrebne moské, er sufier, rapporterer nyhedskanalen Arabiya News.

Sufier tilhører en moderat muslimsk sekt, der prædiker tolerance. Nogle kalder sufierne for islams mystikere. De samles ofte til meditation, som ledsages af musik og dans.

Islamisk Stat og andre ekstremistiske grupper opfatter sufier som frafaldne, fordi de blandt andet går ind for helgendyrkelse, hvilket for islamister er en form for afgudsdyrkelse.

Den egyptiske præsident, Abdel Fattah al Sisi, har efter angrebet indkaldt til et møde i regeringens sikkerhedsudvalg, oplyser egyptisk tv.

Sisi er tidligere hærchef, som forsøger at fremstå som et bolværk mod militant islamisme. Han har indkaldt til et krisemøde i Kairo.

Den egyptiske regering har erklæret tre dages landesorg.

Den egyptiske hær har i flere år bekæmpet et opgør i Sinai, som Islamisk Stat står bag.

Flere hundrede politifolk og soldater er dræbt under kampene.

Jihadister i Egypten har tidligere bortført og halshugget ældre sufi-prædikanter.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.