Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

200.000 filippinere er flygtet fra islamist-besat by

I den besatte by Marawi beder tilbageværende civile om hjælp. De frygter for deres liv, fortæller talsperson.

Voldsomme kampe udspiller sig i disse dage i den sydlige del af Filippinerne, hvor regeringsstyrker forsøger at vriste den besatte by Marawi fra militante islamister.

Søndag har militæret intensiveret angrebene mod jihadisterne, som det ifølge nyhedsbureauet AFP anklager for at have begået flere grusomheder, heriblandt drab på kvinder og et barn.

Næsten 100, heriblandt 19 civile, har mistet livet i kampene. Det oplyser politi og militær til nyhedsbureauet dpa søndag.

Otte civile mænd, der skal være blevet dræbt tidligt søndag morgen, blev fundet i en kløft langs en landevej bare 200 meter væk fra et af militærets checkpoint i byen, udtaler politiet.

- Nogle af ofrenes hænder var bundet bag ryggen, og de fleste af dem var blevet skudt i hovedet, siger politibetjent Jamael Mangadang ifølge dpa.

Mindst ét lig havde et papskilt på brystet med ordet "monafiq". Det betyder forræder.

Styrker har desuden fundet ligene af tre kvinder, fire mænd og et barn lørdag.

61 af de døde er jihadister, som har kontrolleret Marawi siden tirsdag. Det fortæller militærtalsmand oberstløjtnant Jo-Ar Herrera.

- Vi har positioneret nok styrker til at begrænse deres område, og offensiven fortsætter, siger han ifølge dpa.

- De kan løbe, men de kan ikke skjule sig. Det er bare et spørgsmål om tid, tilføjer oberstløjtnanten.

200.000 civile er ifølge AFP flygtet fra Marawi, der er en af de største muslimske byer i det overvejende katolske ørige.

Men omkring 2000 skal fortsat være fanget midt i kampene. Det fortæller Zia Alonto Adiong, der er talsperson for krisestyringskomitéen i provinsen.

- De har sendt os SMS'er, ringet til vores direkte telefonlinje og bedt os om at sende redningshold. Men vi kan ikke bare komme ind i områder, der er utilgængelige for os, siger han til AFP.

- De vil væk. De frygter for deres sikkerhed. Nogle løber tør for mad. De frygter, at de bliver ramt af kugler og af luftangreb, tilføjer Zia Alonto Adiong.

Onsdag erklærede den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, undtagelsestilstand i den sydlige del af landet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.