Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

150 meldes dræbt under skyderi før årsdag i Sydsudan

Stemningen er højspændt i Sydsudans hovedstad lørdag, som er den femte årsdag for nationens uafhængighed.

Sydsudans præsident Salva Kiir (i midten) forlader her en pressekonference fredag aften, fordi der udbrød skyderi udenfor præsidentpaladset. Mindst 150 meldes dræbt. Scanpix/Charles Atiki Lomodong
Sydsudans præsident Salva Kiir (i midten) forlader her en pressekonference fredag aften, fordi der udbrød skyderi udenfor præsidentpaladset. Mindst 150 meldes dræbt. Scanpix/Charles Atiki Lomodong

Juba. Flere end 150 mennesker, størstedelen soldater, meldes dræbt i Sydsudans hovedstad, Juba, hvor der fredag aften var skyderi ved præsidentpaladset.

Det siger en talsmand for Sydsudans vicepræsident.

- Antallet af dræbte er over 150, siger talsmanden, Roman Nyarji. Han tilføjer, at antallet af dræbte kan stige yderligere.

Skyderiet fandt sted aftenen inden årsdagen for verdens yngste nations uafhængighed lørdag.

I paladset sad præsident Salva Kiir og vicepræsident Riek Machar, som er tidligere oprørsleder. De holdt møde for at forberede en fælles udtalelse, der skulle dæmpe den i forvejen anspændte stemning i Juba.

Fem soldater blev skudt og dræbt ved en vejspærring uden for hovedstaden torsdag. Desuden er der meldt om flere andre angreb i hovedstaden.

Skyderiet varede omkring en halv time. Det begyndte med mindre skydevåben, men snart lød der skud fra tungere våben, maskingeværer og artilleri.

Kiir og Machar beskriver fredagens vold som "uheldigt".

Lørdag var sikkerhedsstyrkerne massivt til stede mange steder i Juba, hvor kun de færreste indbyggere havde vovet sig udenfor.

I modsætning til de foregående år er der i år ikke planlagt nogen officiel fejring af nationaldagen. Regeringen har aflyst alle festligheder med den forklaring, at der ikke er råd til det.

Den 40-årige lærer Peter Mawa siger til AFP, at han har blandede følelser. Både stolthed over sin unge nation, men også fortvivlelse over den fortsatte vold i landet.

- Jeg synes, at der er grund til at fejre dagen, også selv om det kun er i vores egne hjem, siger han.

Han tilføjer, at han selv har planer om at blive inden døre hele dagen i tilfælde af nye uroligheder.

Flere lande råder deres borgere til at forlade landet, og blandt andet Storbritannien advarer mod at rejse til Sydsudan efter de seneste uroligheder.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.