Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

15.000 nye bosættere på Vestbredden hvert år

Bosætterne truer håbet om en fredelig løsning på konflikten mellem israelere og palæstinensere.

Israelske bosættere bliver beskyttet af soldater, mens de indhegner 24. juli land, som palæstinensere på Vestbredden ved landsbyen Susya, syd for Hebron, hævder at eje
Israelske bosættere bliver beskyttet af soldater, mens de indhegner 24. juli land, som palæstinensere på Vestbredden ved landsbyen Susya, syd for Hebron, hævder at eje

I løbet af 12 år er antallet af jødiske bosættere på Vestbredden fordoblet, og det har øget spændingerne mellem israelere og palæstinensere i området betydeligt, skriver avisen The Guardian.

I dag bor flere end 350.000 jøder i det omstridte område, og hvert år kommer 15.000 nye bosættere til. De mange nye indbyggere i den omstridte landstribe gør de i forvejen vanskelige forhandlinger om en to-statsløsning om muligt endnu sværere.

Mange nye bosættere vælger nemlig at tage adresse i områder, som iagttagere forventer vil blive evakueret, hvis det lykkes at blive enige om den officielle oprettelse af en palæstinensisk stat.

Udover de 350.000 jøder på Vestbredden, bor yderligere 300.000 i bosættelser i Østjerusalem indenfor den grænse, der blev etableret før 1967.

Antallet af jøder i de store bosætterområder som Maale Adumim, Gush Etzion og Ariel har stort set været stabilt over de senere år. De to førstnævnte ventes ifølge diplomater og forhandlere at blive en del af Israel under en to-statsmodel, mens det er usikkert, om Ariel vil falde under israelsk eller palæstinensisk herredømme.

Palæstinenserne reagerer stærkt på de mange bosættelser og siger, at bosætternes adfærd kvæler enhver udsigt til fred i området. Uenigheden om bosættelserne er samtidig den største forhindring for, at forhandlingerne mellem de to arvefjender kan genoptages og en to-stats-løsning blive en realitet.

Et 10 måneder langt stop for forhandlinger mellem israelere og palæstinensere sluttede for omkring to år siden, men efterfølgende har der ikke været seriøse forhandlinger mellem parterne.

Den israelske politiker Yaakov Katz forudser, at antallet af jødiske bosættere på Vestbredden og i Østjerusalem vil nå en million inden for fire år.

- Til den tid vil revolutionen være gennemført, siger han.

Striden mellem israelerne og palæstinenserne har stået på siden 1948, da den jødiske stat blev oprettet i det daværende Palæstina.

I dag fordømmer det internationale samfund alle israelske bosættelser som ulovlige, mens der i Israel skelnes mellem lovlige og ulovlige bosættelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.