Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Vidste du det?

15 fede fakta om kandidaterne

Hvem af præsidentkandidaterne synes tv-serien Modern Family er det bedste? Læs de sjove sandheder om Obama og Romney.

Barack Obama er vild med tv-komikeren Jon Stewart.
Barack Obama er vild med tv-komikeren Jon Stewart.

Hvad synger de under bruseren?

Mitt Romney er en fan af Roy Orbison og især sangene »In Dreams«, »Pretty Woman« og »Crying«.

»Pretty Woman« er fra 1964.

Barack Obama er en fan af Stevie Wonder og siger, at han synger »Don’t You Worry ‘Bout a Thing« fra ende til anden.

»Dont You Worry ...« er fra 1973.

Du er, hvad du spiser ...

Mitt Romney siger, at han kan lide »simpel amerikansk mad«. Han elsker en sandwich med jordnøddesmør og honning, men hans hofret er Ann Romneys fars-kager.

Barack Obama har svært ved at holde sig fra pizza, siger han, og han elsker familiens særlige chili. Hans børn siger, at han også elsker græskartærte.

Født – og af hvem?

Mitt Romney er født 12. marts 1947 i Detroit, Michigan.Han bruger ikke længere sit rigtige fornavn »Willard«. Han er opkaldt efter den kendte mormonske forretningsmand J. Willard Marriott.Hans forældre var George og Lenore Romney. George var chef for bilfabrikken AMC og guvernør i Michigan fra 1963 til 1969 og præsidentkandidat i 1968. Moderen var hjemmegående husmor og opstillede i 1970 forgæves til Senatet.

Barack Obama er født 4. august 1961 i Honolulu, Hawaii.Han bruger ikke længere sit mellemnavn »Hussein« og heller ikke sit suffiks. Hans fulde navn er Barack Hussein Obama II.Hans forældre var Barack Hussein Obama Sr. og Ann Dunham. Faderen var udvekslingsstudent fra Kenya; moderen en antropolog fra Wichita i Kansas. Faderen forlod familien, da Barack Obama var to år gammel. Moderen forskede senere bl.a. i Indonesien.

Gift – og med hvem?

Mitt Romney: I 1965 mødtes to teenagere til en fest. Ann Davies var 15 år og gik på en privat pigeskole, Mitt Romney var 18 år og gik på en privat drengeskole. Hun havde en anden date med til festen, men Mitt snakkede med ham og fik lov til at køre Ann hjem. De blev forlovet senere samme år og gift i 1969 og har sønnerne Taggart (født 1970), Matthew (1971), Joshua (1975), Benjamin (1978) og Craig (1981).

Barack Obama: I sommeren 1989 fik en 25-årig advokat i et firma i Chicago, Michelle Robinson, besked om at være mentor for en 27-årig jura-studerende, der var ansat som sommermedhjælp – Barack Obama. De blev gift 3. oktober 1992 og har i dag to døtre, Malia Ann, født i 1998, og Natasha (kaldenavn »Sasha«), født i 2001.

Hvad kører de i?

Mitt Romney og Ann ejer mindst fem biler: En Ford Mustang, en Chevrolet Silverado, to Cadillac SRX firhjulstrækkere og en 1962 Rambler American.

Barack Obama bliver transporteret rundt i Limo1, men hjemme i Chicago har familien en Ford Escape Hybrid.

Øst, vest, hjemme bedst.

Mitt Romney ejer tre hjem i tre forskellige stater. Hans hovedhjem er i La Jolla i Californien, et hus, som han købte for 65 mio. kr. og har ansøgt om at rive ned, så han kan bygge et større. Han ejer et treværelses rækkehus uden for Boston og også et 540 kvm stort sommerhus med en stribe gæsteboliger ved Lake Winnipesauke i New Hampshire.

Barack Obama ejer et hus på Greenwood Avenue i den sydlige ende af Chicago. Han købte det i 2005 for ni mio. kr., og det er på 600 kvm.

Poesi, film og det gode grin.

Yndlingsbog?

Mitt Romney: »Huck Finns hændelser« af Mark Twain. Barack Obama: »Salomons sang« af Toni Morrison.

Yndlingsfilm?

Mitt Romney: »O Brother Where Art Thou« (2002). Barack Obama: »Godfather« (1972).

Favorit show på TV? Mitt Romney: »Modern Family.« Barack Obama: »Homeland.«

Favorit TV-komiker? Mitt Romney: Har ingen favorit TV-komiker. Barack Obama: Jon Stewart.

Yndlingsferie? Mitt Romney: Han samler hele familien i sit sommerhus ved Lake Winnipesaukee i New Hampshire. Barack Obama: Han tager familien på badeferie til Hawaii.

TV-komikerne om de to kandidater:

Om Mitt Romney

»Romney har sagt, at han vil skabe 12 millioner nye job. Men han har ikke sagt, om han vil skabe dem i Kina eller Indien.« (Conan O’ Brien).

Om Barack Obama

»Han er så upopulær, at kenyanerne nu beskylder ham for at være født i USA.« (Jay Leno.).

Uddannelse

Mitt Romney har en bachelor i engelsk fra Brigham Young University (1971) og en kombineret master i jura og business fra Harvard Law School (1975).

Barack Obama har en bachelor i politisk videnskab fra Columbia University (1983) og en juridisk embedseksamen fra Harvard Law School (1991).

Hvem støtter de kendte:

Støtter Mitt Rommney:

Taylor Swift, den storsælgende unge sangstjerne er hele country-amerikas yndling og har ladet republikanerne samle ind under sine koncerter.Clint Eastwood, erklæret republikaner og taler på republikanernes konvent. Actionhelten skulle lokke de cowboyromantiske arbejdere til Romney-lejren.Mel Gibson, den ultrakonservative skuespiller har i årevis leveret kontroversielle udsagn i forsøget på at støtte republikanerne.

Støtter Barack Obama:

Scarlett Johansson, den unge, velformulerede skuespiller talte på demokraternes konvent, hvor hun bl.a. opfordrede de unge til at stemme.Bruce Springsteen, verdensstjernen og manden bag »Born in the USA« er mangeårig inkarneret Obama-supporter. Har bl.a. givet koncerter undervejs på Obamas valgturné. George Clooney, stjerneskuespilleren har været demokrat siden ungdommen og samlede 15 mio. dollar ind under en særlig Obama-middag.

Præsidentkandidater på slap line.

Mitt Romney:

Om sit alkoholfrie liv som mormon og sin indsats under den første landsdækkende TV-debat:

»Jeg havde forberedt mig til duellen ved at holde mig fra alkohol i 65 år.«

Om tidligere præsident Bill Clintons stærke støtte til Barack Obama.

»Efter en barsk dag er det vigtigt at have en, du virkelig kan stole på: Jeg har min kone Ann. Præsident Obama har Bill Clinton.«

Barack Obama:

Om kritikken af sin indsats under den første landsdækkende TV-debat:

»Som nogle af jer sikkert bemærkede, havde jeg mere energi i den anden debat. Det skyldes, at jeg var veludhvilet efter den dejlige, lange lur, som jeg tog under den første debat.«

Om Clint Eastwood, der vakte opsigt på republikanernes konvent ved at tale til en tom stol, som symboliserede præsident Obama:

»Jeg vil bede alle om at sætte sig ned på stolene. Ellers vil Clint Eastwood begynde at råbe efter dem.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.