Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

131 skuddrab og yderligere 520 er blevet ramt: Udviklingen i Sveriges største byer er »ekstrem«

Det svenske medie Aftonbladet har lavet en opgørelse over banderelaterede skyderier i Sveriges tre største byer siden 2011. Tallene er slående.

Arkivfoto: »Det er forfærdelige tal. Jeg havde ikke troet, at udviklingen ville være så ekstrem, hvis nogen havde sagt det til mig for ti år siden,« siger kriminalkommissær om udviklingen i banderelaterede skyderier og drab i Sveriges tre største byer.
Arkivfoto: »Det er forfærdelige tal. Jeg havde ikke troet, at udviklingen ville være så ekstrem, hvis nogen havde sagt det til mig for ti år siden,« siger kriminalkommissær om udviklingen i banderelaterede skyderier og drab i Sveriges tre største byer.

131 personer er siden 2011 blevet dræbt i banderelaterede skyderier i Sveriges tre største byer Stockholm, Göteborg og Malmø.

Yderligere 520 er blevet ramt af skud.

Det viser en opgørelse, som det svenske medie Aftonbladet har foretaget.

I alt har mediet registreret 1.500 skyderier i Sveriges tre største byer de seneste seks år.

Aftonbladet har alene fokuseret på skyderier. Knivdrab, dødelige overfald og andre former for drab relateret til de kriminelle miljøer er derfor ikke medtaget.

»Det er forfærdelige tal. Jeg havde ikke troet, at udviklingen ville være så ekstrem, hvis nogen havde sagt det til mig for ti år siden,« siger Gunnar Appelgren, der er kriminalkommissær hos politiet i Stockholm og ansvarlig for politiets bandeindsats i den svenske hovedstad, til Aftonbladet.

Kriminalkommissæren forklarer blandt andet voldsbølgen med, at der de seneste år er kommet en ny generation af hårde kriminelle, som nemt lader sig provokere og som anvender ekstremt grov vold.

Politimester i Malmø Stefan Sinteus har tidligere til Berlingske beskrevet, hvordan udviklingen i den sydsvenske by kan være udløst af et »magtvakuum« i byens underverden. Flere af de dominerende personer i det kriminelle miljø i Malmø er i løbet af de seneste år enten fængslet eller »af andre årsager ikke så aktive længere«, fortalte han sidste år.

En anden forklaring, som begge ligeledes påpeger, er den relativt lette tilgang til våben i Sverige.

Malmø har i de seneste år ifølge politiet udviklet sig til at blive »et depot for våben og håndgranater«, som kommer til landet – typisk fra Balkan – og som videredistribueres til andre dele af Sverige.

Sidste år beslaglagde politiet i den sydsvenske by blot 30 km fra København 163 våben. Cirka halvdelen af dem var pistoler, oplyser politiet i Malmø.

Den voksende kriminalitet i Sverige er langt fra centreret omkring landets tre største byer.

I de senere år har kriminaliteten også været stigende i Uppsala, Södertalje og Helsingborg.

Senest er to teenagedrenge natten til onsdag blevet skudt i benene i et boligområde i Södertalje.

Onsdag formiddag holder svensk politi fortsat kortene tæt til kroppen, men oplyser ifølge Expressen, at der ikke er nogen mistænkte i sagen på nuværende tidspunkt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.