Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

1000 nordmænd kan have fået forkert svar på klamydiaprøve

Siden sidste år har patienter i Oslo fået brev om, at de har klamydia. Men prøveresultatet kan være forkert.

Arkivfoto
Arkivfoto

Problemer med rengøring af en maskine på Oslos universitetshospital er skyld i, at op mod 1000 nordmænd har fået et uheldigt brev ind ad døren.

I brevet står der, at de har en kønssygdom. Problemet er bare, at der kan være tale om en helt forkert konklusion. Afdelingen, der har analyseret sygdomsprøverne, erkender, at der er sket fejl.

- Det er en forfærdelig besked at få. Tilliden til en partner sættes på spil. Og tilliden til os sættes på spil, siger afdelingsleder Sindre Ringvik fra Olafiaklinikken i Oslo til den norske tv-station NRK.

Siden november sidste år har adskillige patienter således fået besked om, at de lider af en kønssygdom som eksempelvis klamydia eller gonorré, selv om de er raske.

Årsagen er, at maskinen, som har analyseret prøverne, ikke er blevet renset på korrekt vis efter brug. Dermed har bakterier fra tidligere patienter givet forkerte prøvesvar til den efterfølgende person.

- Materiale fra den ene prøve er havnet i den næste. Så har de fået positivt svar på en klamydiaprøve, selv om det er forkert, siger Fredrik Müller fra afdelingen for mikrobiologi ved universitetshospitalet i Oslo til NRK's hjemmeside.

På hospitalets hjemmeside understreges det, at der kun har været fejl i prøver med positivt udfald. Alle testresultater, der viser, at patienten ikke lider af en kønssygdom, er korrekte.

Prøverne er blevet taget fra november 2015 til april 2016. Det skulle dreje sig om cirka 1000 mennesker, der kan have fået en sygdom for meget at bekymre sig om på grund af fejlen.

Sygehuset er i disse dage ved at sende brev ud til samtlige personer, der kan være berørt af problemet.

Det er sygehuset, der skal sørge for at rengøre maskinen ordentligt. Men ifølge hospitalet er det leverandøren, som skal bebrejdes i sagen. Virksomheden har ikke givet grundig nok oplæring i at rense apparatet, lyder det.

Virksomheden bag maskinen afviser dog at have gjort noget galt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.