Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

1 til 22,4 billioner risiko for at få satellit i hovedet

Stumper og stykker fra NASA-satellitten UARS brager mod jorden. Det er dog fortsat et mysterium, præcist hvornår og ikke mindst hvor, de vil ramme.

UARS rammer Jorden tidligt lørdag morgen.
UARS rammer Jorden tidligt lørdag morgen.

Er du nervøs for at få satellitten i hovedet? Det skal du ikke være ifølge NASA. Rumagenturet oplyser, at chancen for, at én jordens syv milliarder beboere får en satellitdel i hovedet, er ekstrem lille. Risikoen er faktisk 1 til 3.200 for, at et menneske bliver ramt.

Men chancen for, at netop du bliver ramt, er 1 til 22,4 billioner (22.400.000.000.000).

UARS, som satellitten hedder, forventes at ramme jorden inden for de næste 24 timer, oplyser NASA. Den vejer fem ton – lige under en halv HT-bus.

Forventet ankomst 22-02 i aften

Michael Linden-Vørlne, astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium, vurderer, at den rammer jorden sent på aftenen.

- Det bedste bud er, at den rammer mellem klokken ti og to i nat. Men jo tættere den kommer på des bedre bud, vil der komme, siger Michael Linden-Vørlne til Berlingske.

Hvor den så lander er kritisk afhængigt af det tidspunkt, den bryder igennem jordens atmosfære.

- To timer, før den genindtræder i atmosfæren, kan man indskrænke området, den vil ramme til 10.000 km. Så man kan nærmest ikke sige det præcist, før den rammer, siger Michael Linden-Vørlne.

Satellittens rute går flere gange over Australien, men her tager man den overhængende ”fare” med ophøjet ro. Redaktør på ’Australian Space News’ Jonathan Nally siger til Sky News, at satellitten er en ubetydelig fare mod jorden og dens beboere.

Delene, som man forventer, rammer jorden inden for 24 timer, er betydeligt mindre end en halv HT-bus. De vil veje mellem 1 kg og op til 160 kg, oplyser NASA. 160 kilo svarer til en shetlandspony.

Større chance for at blive ramt af lyn

I går udsendte det amerikanske luftfartsvæsen en advarsel til piloter og flypersonale om den potentielle fare og opfordrede dem til at ”rapportere om alle faldende rumskrotdele”, de skulle se ud ad vinduerne.

Det hører ikke til sjældenhederne, at der brager rumskrot mod jorden. Det sker ca. en gang om året, at nedbrudte satellitter og brugte raketter falder til jorden. Men UARS er den største satellit, der er faldet ned i tre årtier.

NASA oplyser dog, at der aldrig er blevet rapporteret om nogen tilskadekomne ved sådanne styrt. Chancen for at blive ramt af et lyn er 1 ud af 576.000. Du har altså langt større chance for at blive ramt af et lyn, end at blive ramt af UARS. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.