Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sortseer vil hellere i fængsel end betale licens

Licens er blevet en torn i øjet på mange tyskere. Nu er 46-årige Sieglinde Baumert ophøjet som licensmodstandernes første martyr efter fængselsdom for manglende betaling.

Sieglinde Baumert kan nu se tyske TV-stationer som ZDF ganske gratis i kvindefængslet i Chemnitz: Hun har som den første tysker fået seks måneders fængsel for at nægte at betale licens.
Sieglinde Baumert kan nu se tyske TV-stationer som ZDF ganske gratis i kvindefængslet i Chemnitz: Hun har som den første tysker fået seks måneders fængsel for at nægte at betale licens.

BERLIN: Få ting kan få Sieglinde Baumert op i det røde felt som forestillingen om at være tvunget til at aflevere et månedligt licensgebyr.

Derfor er den 46-årige kvinde fra delstaten Thüringen som den første tysker nogensinde havnet seks måneder bag tremmer i et kvindefængsel i Chemnitz efter i flere år at have nægtet at betale licens.

Først da Baumert nægtede at efterkomme myndigheders anmodning om en underskrift på et dokument, der ville tillade fogedretten at få indblik i hendes private formue, blev hun på sin arbejdsplads afhentet og anholdt af to tyske politibetjente. Men hun nægter at skrive under. For kampen mod licensgebyret er for længst blevet en principsag for den østtyske kvinde, der er blevet et ikon blandt tyske licensmodstandere.

»Med min underskrift ville jeg bekræfte retmæssigheden af tvangsgebyrerne. Det vil jeg ikke. Jeg kan ikke stå inde for, at jeg medfinansierer de offentlige medier,« siger hun til avisen Die Welt og sender en sarkastisk stikpille til myndighederne:

»I fængslet kan jeg i øvrigt se gratis fjernsyn hele dagen.«

Tvungen licens er et omstridt tema i den tyske samfundsdebat. Først i 2013 fik den tyske regering nok af sortseere og manglende licensbetalere. Derfor indførte politikerne et obligatorisk gebyr på 17,50 euro – ca. 130 kr. – om måneden for samtlige husstande, uanset om der findes TV-apparater eller radioer i husstanden.

Licensen blev en grundlovssag

Beslutningen har været særdeles upopulær i den tyske befolkning: Ved årsskiftet til 2015 var mere end 4,5 mio. tyske husstande bagud med betalinger og modtog regelmæssigt rykkergebyrer, siger Christian Greuel, der er talsmand for offentlige medier som ARD, ZDF og Deutschlandradio, til avisen Die Welt.

Tyske licensmodstandere er i forvejen rasende over udsigten til, at licensen om fem år vil stige til 19 euro om måneden. Det svarer til omkring 1.700 kr. om året pr. husstand – i Danmark koster licensen til sammenligning hver husstand knap 2.500 kr. årligt.

En meningsmåling har vist, at omtrent 70 procent af tyskerne ikke ønsker obligatorisk bidrag. Derfor har flere siden 2013 forsøgt at gå rettens vej for at få afskaffet det upopulære gebyr, men indtil videre uden held.

Tidligere på året afgjorde en tysk forvaltningsdomstol, at der ikke er noget grundlovsstridigt ved at tvinge tyske statsborgere til at hoste op med det obligatoriske gebyr.

Men en sammenslutning af rødglødende licensmodstandere, herunder Baumerts advokat, har alligevel taget sagen videre til den tyske forfatningsdomstol, der skal afgøre, hvorvidt tvangsgebyrer er problematiske i forhold til den tyske grundlov.

I mellemtiden kan Sieglinde Baumert, der har mistet sit job, lune sig ved respekten hos sine medindsatte:

»De siger: »Hvis jeg kun sad her på grund af en underskrift, ville jeg for længst være ude. Men hatten af for det, du gør«,« fortæller Tysklands første fængselsdømte licensmodstander til Die Welt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.