Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mr. Fixerum åbner museum

’Museum Fixerum’ åbner fredag. Urban har mødt manden bag den nye udstilling, som er det seneste afsnit i sagaen om fixerum på Vesterbro.

Fixerum p
Fixerum p

»Man må kunne gøre det bedre, end at lade en kvinde sidde med bukserne nede om anklerne og tisse i en telefonboks,« siger den sociale iværksætter Michael Lodberg Olsen.

Telefonboksen står foran hans egen opgang ved Halmtorvet på Vesterbro, hvor han bor med sin familie. Og det er da også hans familie, der har inspireret ham til at arbejde for andre forhold for stofmisbrugerne.

»Jeg vil jo gerne kunne vise mine børn, at der er noget bedre end folk, der bryder ind i opgange og ligger og dør af en overdosis. Det handler også om at give et bedre Vesterbro videre til de næste generationer,« siger han.

Ingen stress eller frost

Urban møder Michael Lodberg Olsen i kælderen på Vesterbro, hvor der skulle have ligget et fixerum.

I fordybningen uden for vinduet er der monteret metalstænger, for at narkomaner ikke skal sætte sig.

En nøgen lyspære lyser receptionen i fixemuseet op. Kun syv narkomaner nåede at afprøve fixerummet, inden et fogedforbud satte en stopper for den officielle åbning 1. marts.

»De havde det jo så fedt. De kunne bare sidde her hele dagen. For første gang prøvede de, at de ikke var stressede, at de ikke frøs,« siger han.

Kælderen er sparsomt indrettet med et langt stålbord, hvor der ligger en ske og et kanylesæt. En skraldespand er fyldt med brugte kanyler, pumper og servietter fra de syv narkomaners enlige besøg på stedet.

Deler vandene

Michael Lodberg Olsen er en person, der deler vandene med sine vedholdende forsøg på at starte fixerum på Vesterbro.

Han blev af kommunen smidt ud som leder af narkomanværestedet DUGNAD, fordi han brugte 800.000 kroner mere på narkomanerne, end han måtte, samtidig med han var bevidst om, at narkomanerne ulovligt fixede på stedet.

»Jeg tager gerne det fulde ansvar for at have brugt for mange penge. Men der var simpelthen for mange, der brugte stedet. Vi havde 200 narkomaner på 65 kvadratmeter derinde,« siger Michael Lodberg Olsen.

Han er godt klar over, hvilken position han sætter sig selv i med sine kontroversielle projekter.

»Mine venner siger tit til mig: ’Michael, du stikker jo også næsen frem.’ Men det er jo klart, at det er fordi, jeg bor på Vesterbro, at jeg bekymrer mig om de her ting. Jeg står face-to-face med synet af død og elendighed hver dag. Hvis jeg boede på Frederiksberg eller Østerbro, tror jeg ikke, jeg ville være engageret på samme måde. Så havde jeg nok involveret mig i bestyrelsen i mine børns skole i stedet,« siger Michael Lodberg Olsen.

Håbløs krig mod stoffer

Han har længe kæmpet for at ændre forholdene for narkomaner, men lovgivningen bremser ham gang på gang.

»Ifølge loven om besiddelse af narko kunne de lige så godt have lukket hele Vesterbro for 30 år siden. Indtil vi opfinder den dybe tallerken, får vi ikke stoppet udbredelsen af narko. Der har været ’war on drugs’ i USA siden 70’erne, men det eneste der er sket, er at tilgængeligheden er steget, og priserne er faldet,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.