Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
40 år 10. juni

TV-serier er hans drøm

Det var mødet med amerikanske kvalitetsserier som »Sopranos« og »West Wing«, der tændte Jeppe Gjervig Grams interesse for serieformatet. Senest har han været hovedforfatter på dramaserien »Bedrag« om finanskrisen.

Jeppe Gjervig Gram er hovedforfatter på DRs dramaserie »Bedrag«.
Jeppe Gjervig Gram er hovedforfatter på DRs dramaserie »Bedrag«.

Jeppe Gjervig Gram har altid haft noget med tøj og stil. Som teenager farvede han håret blåt og gik i spraglet outfit fra genbrugsbutikken. I dag er klæder han sig, med kollegaen Tobias Lindholms ord »som om han var født i 1920erne«, skræddersyet habit, hvid skjorte, vest og slips – og sygekassebriller.

De to mødtes i 2005 på Den Danske Filmskoles manuskriptlinje, og Lindholms første tanke var, at »åh nej, det er sådan en rollespilsfyr, der skal lave sådan noget helt smalt Dostojevskij-agtigt noget,« fortæller han. »Men det var kun, indtil jeg lærte ham rigtigt at kende og opdagede, at han var den mest kommercielt tænkende af os allesammen. Han kom fra et job som serielæser og indkøber på TV2 og vidste derfor alt om TV-serier. Og det havde ramt ham i hjertet. Hvor vi andre kunne have filmdrømme i alle mulige afskygninger, var TV-serier hans drøm.«

Den drøm har Jeppe Gjervig Gram de forløbne år haft rig mulighed for at udleve. Allerede inden de var færdige på Filmskolen, blev han sammen med Tobias Lindholm headhuntet af DR som episodeforfattere på TV-serien »Sommer«. Det var i 2007. Efterfølgende skabte de sammen med Adam Price den politiske dramaserie, »Borgen«, der i tre sæsoner trak op mod halvanden million seere pr. afsnit og bl.a. blev belønnet med en Bafta-pris.

Karrierens foreløbige højdepunkt nåede han som hovedforfatter på »Bedrag«, der i ti afsnit tidligere i år tog livtag med et så besværligt emne som finanskrisen og økonomisk kriminalitet. Inspirationen hentede han bl.a. i PFA-sagen og den bedrageridømte Kurt Thorsen, OW Bunker-sagen og ikke mindst Stein Bagger fra IT Factory, der svindlede for flere hundede millioner kroner.

»Jeg er fascineret af de karismatiske forførere, der både rummer en lys og en mørk side. De manipulerer og truer folk til at holde kæft, men det er også typer som dem, man helst vil havne til bords med til familiemiddage. For så får man den sjoveste aften,« sagde han til Berlingske, da serien havde premiere i januar.

 

Jeppe Gjervig Gram voksede op som en indadvendt og lidt nørdet dreng i Odense. Han holdt af at tegne og eksperimenterede bl.a. med at lave tegnefilm, men det blev David Lynchs kultserie »Twin Peaks«, der for alvor vakte hans interesse for filmmediet. Som 19-årig blev han ansat på TV2 i Odense, hvor han skrev pressemateriale om film. Han drømte om at blive filminstruktør, men fik afslag på filmskolerne i både København, Norge, Sverige og London. I stedet læste nogle år først filosofi og dernæst film- og medievidenskab.

I 1999, 23 år gammel, sprang han fra studierne og blev ansat på TV2 som TV-seriekonsulent. Det var samtidig med, at serier som »Sopranos«, »Six Feet Under« og »West Wing« ramte TV-skærmene, og for Jeppe Gjervig Gram var det en ny og fantastisk verden, der åbnede sig, i hans øjne langt mere begavet og inspirerende end de traditionelle Hollywood-film. Den verden ville han også ind i.

At han er kommet det, skyldes ifølge Tobias Lindholm især tre ting: Talent, benhårdt arbejde og en ekstremt stor evne til at sætte sig ind i andre menneskers situation.

»Jeppe er uden tvivl det mest hårdtarbejdende menneske, jeg kender. Alle forfattere kan sige, at de skriver 16 timer i døgnet. Jeppe er den eneste, der rent faktisk gør det,« siger han. »Han har et helt ekstremt fokus og en ekstrem grundighed. Han har stor indsigt, interesse og nysgerrighed på verden omkring sig. Jeg plejer at sige, at hvis jeg nogensinde kom med i »Hvem vil være millionær«, ville Jeppe uden tvivl være én af mine livliner. Han ved alt om alting. Han er klog. Men hans helt store talent er, at han formår at omsætte sin viden til noget, der kan underholde, gribe og røre over en million mennesker søndag efter søndag.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.