Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
40 år 27. april

SFs lokalpolitiske spids

Ninna Thomsen er som borgmester i København SFs mest fremtrædende lokalpolitiker. For nylig annoncerede hun sin afgang.

Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester (SF) i København. Arkivfoto: Mads Nissen
Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester (SF) i København. Arkivfoto: Mads Nissen

Da SFs sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen, for et par måneder siden på Facebook meddelte, at hun ikke genopstiller til næste kommunalvalg i 2017, skete det i form af en kindhest til politikere, der i årevis sidder på de samme politiske taburetter.

»Jeg tror ikke, at det er sundt for demokratiet, når vi politikere sidder for længe på vores taburetter. Der er brug for rotation. Der er konstant brug for nye kræfter, som ser tingene med friske, kritiske og klare øjne. Det gælder især i partier, der lever og ånder for forandring,« skrev Ninna Thomsen i januar og afslørede samtidig, at hun nu selv vil finde sig et civilt arbejde.

12 år når hun selv at få i lokalpolitik, heraf de otte som sundheds- og omsorgsborgmester, og i de år har hun markeret sig både som en pragmatisk orienteret politiker, der kan styre en stor, administrativ enhed i landets største kommune, og som et ideologisk funderet meningsmenneske med klare, værdibaserede holdninger.

Sidstnævnte gav hun et eksempel på, da hendes eget parti som regeringspartner var med til at vedtage offentlighedsloven i 2013. Den lov var hun imod, hvad hun klart signalerede ved at besluttet, at man i hendes forvaltning på Københavns Rådhus ville se bort fra alle steder, hvor den nye lov begrænsede mulighederne for aktindsigt.

Ja til cannabis

Tilsvarende er Thomsen og SF bannerførere for, at Københavns Kommune fra det kommende efterår har besluttet at indføre bilfrie dage i København. Bilerne ud af byen-sloganet er stadig brugbart på den københavnske venstrefløj.

Det ideologiske bliver dog lige så ofte kombineret med det praktiske argument. Det skete senest på SFs landsmøde, hvor Ninna Thomsen stod i spidsen for et forslag om, at SF skulle skifte kurs og gå ind for en legalisering af cannabis. Kursskiftet – som siden blev vedtaget af landsmødet – begrundede hun både med, at hun finder det mærkeligt at kriminalisere en stor del af befolkningen, der ser cannabis som et rusmiddel på linje med alkohol – men hun argumenterede også helt lavpraktisk med, at en afkriminalisering ville gøre det lettere at hjælpe misbrugere og sænke kriminaliteten.

Ninna Thomsen har været politisk leder af SF i København siden 2011, hvor den hidtidige leder, Bo Asmus Kjeldgaard, trak sig grundet en sag om bopæl. I en årrække har hun tilhørt tilhørt SFs lokalpolitiske elite, og i den egenskab har hun ikke tøvet med at bruge sin profil til at blande sig i i partiets to seneste formandsvalg, som partiet har været igennem. I 2012 var hun hurtig ude med sin støtte til Astrid Krag, der siden tabte valget til Annette Vilhelmsen, og godt et år efter bakkede hun aktivt op om Pia Olsen Dyhr som ny SF-formand.

Ninna Thomsen bor på Nørrebro med sin kæreste og deres tre børn. Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, og inden hun blev fuldtidspolitiker, var hun fuldmægtig i Gladsaxe Kommune.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.