Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år 27. april

Rå, følsom og alsidig

Allan Mortensen er gennem karrieren gået ud og ind af danskernes bevidsthed mange gange.

Arkivfoto: Torben Christensen
Arkivfoto: Torben Christensen

Musiklivet i Danmark handler heldigvis ikke kun om topplaceringer på hitlisterne og X-Faktor på DR 1. På de lidt mindre TV-kanaler og rundt omkring på musikscenerne kan man høre glimrende sangere i alle mulige genrer.

En af overleverne og en af dem, der har prøvet det meste, er Allan Mortensen. Et par gange har han været det, man kalder »i vælten« og underholdt hele Familien Danmark samtidig. For eksempel i bandet Hans mosters vovse med deres to swingmusikalske bidrag til Melodi Grand Prix i henholdsvis i 1980 og 1981. Bedste resultat var en flot andenplads. Siden brølede Allan Mortensen også effektivt sangen »Voldsom Volvo« i Wikke & Rasmussens gakkede Brødrene Bisps univers i TV-serien »Tannhaüser« fra 1986.

Der blev hans navn slået fast i bredere kredse, hvis det da ikke allerede var blevet det som forsanger i Tears i slutningen af 1960erne eller i rockbandet Midnight Sun i 1970. For ikke at nævne gennembrudsrollen i musicalsammenhæng som Judas i »Jesus Christ Superstar« i midten af 1970erne. Det var også i 1974, at han hittede på dansktoppen med sangen »Musikalske venner«.

Et slalomløb mellem genrer

Siden landsberømmelsen i 1980erne har Allan Mortensen sunget i utallige sammenhænge, om det så har været teatermusicals eller koncerter i TV. Det er også sket, at han har komponeret sange til musicals som for eksempel »Thors brudefærd«, »De tre musketerer« og »Mig og Gud«.

Som bred fortolker af sange i enhver genre har Allan Mortensen generøst lånt sig selv og sin stemme ud til uhyre meget forskellig musik. Når man hører ham synge, er det altid med en iørefaldende lethed, der det ene øjeblik kan have noget råt over sig og det næste øjeblik noget meget følsomt. Og han leverer altid på et højt niveau, om han så står i et TV-program eller på en af de mere ydmyge udendørsscener rundt omkring i sommerlandet.

Sangeren Dario Campeotto har om sit eget liv i musikken sagt: »Karrieren er et rallyløb«. Skal man bruge en sportsmetafor på Allan Mortensens karriere, kunne det være slalomløb på ski. Allan Mortensen har været omkring portene med både swingmusik, jazz, rock og pop på dansktoppen uden at vælte nogle af dem og vel at mærke med sanglysten og sangevnen intakt i noget, der for en sanger er en ret høj alder.

Han optræder stadig flittigt med blandt andet julekoncerter med Lene og Stephen Nørrelykke. Og sammen med Jens Jefsens Trio af jazzmusikere, der i sammenhæng med Allan Mortensen får et vitalt skud soul.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.