Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år

Præsten der blev politiker

SFs garvede bedstemor, Margrete Auken, giver værdierne videre. 6. januar fylder hun 70 år.

EU-parlamentsmedlem Margrethe Auken.     Foto: Linda Kastrup
EU-parlamentsmedlem Margrethe Auken.     Foto: Linda Kastrup

Hun kan skrive 35 år i dansk politik på CVet og har siddet i Europa-Parlamentet i ti år. Margrete Auken har brugt et halvt liv i politik, og har formået at holde fast i sin egen linje, på trods af svingende meningsmålinger og afhoppende partifæller.

Stammen blev dog sat, længe inden politiker-karrieren tog fart. Opvæksten bestod af lige dele politik og kristendom, og mens storebroderen, socialdemokraten Svend Auken, tidligt valgte politikken, blev Margrete Auken præst.

Efter sin teologiske eksamen blev hun ansat som sognepræst i Frederiksberg Kirke, hvor hun har været lige siden. I det omfang, det har været muligt. For selvom karrieren først på Christiansborg og senere i Bruxelles har haft førsteprioritet, har præstegerningen ikke fået mindre betydning. Hun er en præst, der blev politiker, ikke omvendt.

Hun mener i øvrigt ikke, at der er en modsætning mellem de to. Værdierne går igen, og dem har hun formået at holde fast i gennem årene. Mærkesagerne - miljøet og uligheden, både herhjemme og i EU. Den erfarne SFer er kendt for at være en kvinde med ben i næsen, som ikke følger nogen linje blindt, og som gerne siger sin mening, også når den er upopulær.

Måske derfor er hun ræverød præst i et af landets mest konservative sogne, og måske derfor kæmper hun som venstrefløjskvinde i et EU, der trækker mod højre.

Populær har hun nu alligevel været. Da hun blev valgt ind i parlamentet for anden gang i 2009, var det med den største vælgeropbakning, SF har oplevet til et EU-valg, i ryggen. Og på trods af usikre prognoser har Margrete Auken siddet forholdsvis sikkert på sin post, også ved valget i maj.

På trods af de mange år i Belgien har hun holdt tilværelsen hjemme i København ved lige. Privatadressen er fortsat i huset i Valby, hvor familien har haft base siden 70erne, og hvor børnene er vokset op. Med lige dele politik og kristendom.

Det har blandt andet resulteret i datteren, Ida Auken (R), der, som sin mor, har kombineret præstegerningen med politikerkarrieren. Og i en flok af børnebørn, hvoraf den første spæde teenager allerede har meldt sig ind i SFs ungdomsparti.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.