Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
50 år 29. januar

Økopioneren gjorde grøntsager til sund økonomi

Søren Ejlersen, medejer af Aarstiderne, var tidligt med på ideen om økologi, og også en af dem, der tidligt formåede at tjene penge på det.

Søren Ejlersen var med til at grundlægge virksomheden Aarstiderne, der har været igennem kraftig vækst og har udviklet sig fra at være en økologisk drøm til en millionforretning. Foto: Søren Bidstrup
Søren Ejlersen var med til at grundlægge virksomheden Aarstiderne, der har været igennem kraftig vækst og har udviklet sig fra at være en økologisk drøm til en millionforretning. Foto: Søren Bidstrup

Selv om økologi ikke er et nyt begreb, har det sjældent været mere veltilberedt, end det er i nutidens politiske debat. Folketingspartiet Alternativet har sagt, at inden 2040 skal al dansk landbrug omlægges til økologisk, og alle tal fra Danmarks Statistik viser, at økologien i Danmark fortsat både skyder i vejret og blomstrer.

For fødselaren Søren Ejlersen er det velkendte Ø dog hverken et modefænomen eller en trend. Tværtimod var han en af pionererne inden for økologi, da han i 1999 stiftede Aarstiderne sammen med landmanden Thomas Harttung. De to blev introduceret for hinanden gennem en ven, og det møde inspirerede mønboen Ejlersen til at opbygge en vestsjællandsk pendant til Harttungs Vejle-baserede Barritskov Grøntsagshave, der solgte kasser med friske, økologiske grøntsager.

Ud fra den idé skabte Søren Ejlersen i 1998 Urtekompagniet sammen med Heiner Aldinger og Claus Neergaard, men tanken om en fast afhentning af de friske grøntsager fængede aldrig helt. Derfor slog Harttung og Ejlersen sig sammen under navnet Aarstiderne, der siden er vokset ud af de oprindelige rammer, men aldrig væk fra den grundlæggende ånd og ønske om friske grøntsager og gode råvarer.

I 2015 omsatte Aarstiderne for knap en halv milliard kroner, og i virksomheden, der er delvis ejet af en hollandsk kapitalfond, Triodos, som ejer 20 procent, skal man skrue tiden godt halvandet årti tilbage for at finde de seneste røde tal på bundlinjen.

Stod bag gryderne

Det er en succes, der stadig kommer Søren Ejlersen til gode. For udover stadig at eje en andel af det firma, der blev opdyrket i den vestsjællandske muld for to årtier siden, er han næstformand i Aarstidernes bestyrelse. Derudover kan økopioneren skrive forfatter til en håndfuld koge- og madbøger på CVet, ligesom han holder foredrag om mad, innovation og forretningsudvikling.

Længe inden grøntsagskasserne blev en succes, havde Søren Ejlersen dog kog i gryderne. Han er uddannet kok fra Restaurant Kommandanten i København, som var det første danske spisested, der blev tildelt to af de prestigiøse Michelin-stjerner. I 1992 svingede han kniven på den store scene og med Dannebrog i baggrunden, da han var chefkok på den danske pavillon ved Verdensudstillingen i Sevilla i Spanien.

Privat er Søren Ejlersen gift, bor i det mondæne Charlottenlund og har både børn og husdyr, kompost og mountainbikes.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.