Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
40 år

Modstanderen, som Berlusconi roser

Italiens premierminister Matteo Renzi var nærmest ukendt uden for hjemlandet indtil for nylig.

Matteo Renzi under årets sidste pressemøde i Rom 29. december 2014. Foto: Ettore Ferrari/EPA
Matteo Renzi under årets sidste pressemøde i Rom 29. december 2014. Foto: Ettore Ferrari/EPA

Han er den yngste premierminister i Italiens historie, men det er langt fra det eneste bemærkelsesværdige ved Matteo Renzi, der fylder 40 år 11. januar.

Det er knapt et år siden, han blev regeringschef for støvlelandet, og inden da var der ikke mange i resten af Verden, der havde hørt om ham.

Som medlem af centrum-venstre-partiet Partito Democratico lykkedes det sidste år Renzi at sparke flertallet væk under partifællen Enrico Letta, der ellers var regeringschef, med tale om behovet for store reformer i det økonomisk trængte Italien.

Forinden var Renzi borgmester i Firenze, der traditionelt er en rød højborg.

Som var han borgmester i en anden, noget nordligere, europæisk by med florentinske bygninger på Rådhuspladsen, slog han et slag for den kollektive trafik og kørte byen tynd på cykel. Det tog kegler hos vælgerne, der belønnede den charmerende far til tre.

Renzi er uddannet advokat og kendt for sin flid og politiske tæft. Og selv om han hører til centrum-venstre, har den gamle Cæsar, selveste Silvio Berlusconi, udtrykt sin respekt for Renzi, som han siger ”Ligner mig meget”.

Renzis kritikere anklager ham da også for at være for langt til højre, til hvilket han har svaret, at mens han måske ikke selv ligger til venstre, gør hans politik det.
Og så er vi tilbage ved reformerne:

For det første forsøger Matteo Renzi at sætte skub i arbejdsmarkedet med en række tiltag, der hverken møder begejstring hos fagbevægelsen eller den gamle garde, der nyder godt af den nuværende konstruktion.

For det andet er han ved at modernisere Italiens på nogle måder håbløse politiske system med nye valglove.

Og for det tredje ser han gerne ændringer i EU, ikke mindst hvad angår den stramme økonomiske politik, som efter mange italieneres mening bliver tvunget ned over hovedet på dem af unionen.

”EU er som en gammel tante,” udtalte Renzi for nylig. Og han mente ikke et kært familiemedlem.

Den slags skaber ikke glæde i de dele af EU, der efterhånden er ved at være godt trætte af italienernes  manglende forståelse for situationens alvor, og fremtiden vil vise, om Europas lokomotiv, Tyskland, med Angela Merkel i spidsen vil få et bedre forhold til Matteo Renzi end til hans beundrer, Silvio Berlusconi.

Indtil videre står vælgerne bag ham, men Matteo Renzi ved godt, at italienerne skifter regering som resten af Europa skifter skjorte, så Cæsar hviler næppe på Laurbærrene. 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.