Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
85 år 14. april

Mere end blot en kulminearbejders datter

Loretta Lynn, der har modtaget flere hædersbevisninger end nogen anden kvindelig country-kunstner, er fortsat aktiv på scenen.

Lorette Lynn vinker til publikum efter en koncert. Den 85-årige countrysanger har fortsat koncert-kalenderen fyldt op. Foto: Tami Chappell
Lorette Lynn vinker til publikum efter en koncert. Den 85-årige countrysanger har fortsat koncert-kalenderen fyldt op. Foto: Tami Chappell

Det har været vanskeligt at finde prominente musikkunstnere, der har vist deres støtte til den amerikanske præsident Donald Trump, eller i hvert fald kunstnere, der har villet indrømme det. Men det har dagens 85-års-fødselar, den amerikanske sangerinde Loretta Lynn.

Hvorvidt præsidentens varme fortale for genindførelse af kuldrift har spillet ind, skal ikke kunne siges, idet sangerinden er kendt som »Coal Miners’s Daughter«, hvilket ikke blot er et af hendes tilnavne, men også titlen på såvel en af hendes kendteste sange som en af hendes selvbiografier, som tilmed blev filmatiseret og indbragte hovedrolleindehaveren Sissy Spacek en Oscar.

Loretta Lynn er kort sagt en personificering af mange amerikanske drømme. Hun er pigen, der voksede op i et fattigt kulminearbejdermiljø i Kentucky, som den anden af otte søskende, hvoraf den yngste i øvrigt også blev en populær countrysangerinde – med navnet Crystal Gayle.

Kendisser er en del af amerikansk valgkamp

Som 15-årige mødte Lorretta den 21-årige Oliver »Doolittle« Lynn, som hun umiddelbart efter giftede sig med. Men selv om de var gift i næsten 50 år og fik seks børn, var der tale om et mildt sagt turbulent ægteskab. Loretta Lynn affandt sig dog med sin alkolholiske, voldelige og jævnligt utro ægtemand af den simple grund, at han gennem hele hendes karriere støttede og beundrede hende.

Det var da også ham, der i 1953 forærede hende en guitar og opfordrede hende til at starte sig eget country-band. Hun optrådte snart lokalt i deres hjemby, Custer, Washington, og i 1960 indspillede hun sine første plader, hvoraf sangen »I’m A Honky Tonk Girl« kom på Billboards hitliste.

85 år og spiller stadig koncerter

Snart fortsatte hun karrieren på Grand Ole Opry i Nashville, Tennessee, og fra midten af årtiet blev det til en ubrudt strøm af hits og hædersbevisninger, som ikke er overgået af andre country-sangerinder. Hun havde en succesfuld duo med Conway Twitty, og sammen med kollegaen Tammy Wynette satte hun en ny musikalsk standard for kvindelige country-kunstnere.

Loretta Lynns repertoire fulgte langt hen ad vejen den gamle country-recept: tre akkorder og sandheden, og hun lagde bestemt ikke skjul på parforholdets kvaler, ligesom hun vakte opsigt med kontroversielle sange som »Dear Uncle Sam«, der handler om at miste sin mand i Vietnam-krigen, og »The Pill«, der fokuserer på den frihed, som prævention giver kvinder.

Selv om Loretta Lynn ikke skulle blive en del af den nye og rock-influerede country-musik, har hun med succes fortsat karrieren, og hendes album »Full Circle« var i februar blandt de Grammy-nominerede i kategorien »Country Album of The Year«. Endvidere er koncert-kalenderen for resten af 1917 godt besat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.