Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år

Manden de kaldte »Klæbe-Bent«

Bent Erik Carlsens afsked fra Vestas var højlydt, men sandheden om ham er mere nuanceret, end den ofte er blevet fremstillet i pressen.

Arkivfoto: Malte Kristiansen
Arkivfoto: Malte Kristiansen

Han forlod dansk erhvervsliv med et brag, da han stoppede i det prestigefyldte job som bestyrelsesformand for Vestas.

Efter et langt hårdt pres fra utilfredse aktionærer virkede det ufrivilligt, da han sagde farvel for tre år siden. Manden, der sjældent lod sig fotografere, blev kaldt »Klæbe-Bent«, af de journalister som han ofte havde det svært med og som næsten altid beskrev ham som brysk og barsk.

Men sandheden om erhvervsmanden er mere nuanceret end det billede, han efterlod sig fra tiden i Vestas. Bent Erik Carlsen manglede sandsynligvis forståelse for moderne og personlig markedsføring. Men han kan se tilbage på en lang række bemærkelsesværdige og ofte svære beslutninger i sin tid i dansk erhvervsliv hos først og fremmest A.P. Møller-Mærsk og siden de 15 år som formand for Vestas.

Bent Erik Carlsen, der 3. april fylder 70 år, er bankuddannet og begyndte karrieren i 1970 i bankverdenen. Efter at han havde taget en HD i 1972 blev han den første adm. direktør for Eurocard i Danmark.

I 1981 kom han til den franske industrikoncern Air Liquide, hvor han blev i over 20 år. I 1992 var han med til at indlede et samarbejde med Horsens-virksomheden Hede Nielsen, der endte med, at Hede Nielsen-familien solgte deres forretning for et trecifret millionbeløb.

Bent Erik Carlsen var begyndt at rykke op i dansk erhvervsliv. Og i 2002 ringede telefonen. I den anden ende var det Jess Søderberg, topchef i A.P. Møller-Mærsk. Han skulle bruge en hård direktør til at rydde op i den stribe af industrivirksomheder, som Danmarks største virksomhed over årene havde købt sig ind i. En proces som Bent Erik Carlsen stod i spidsen for frem til 2008 og som førte til et salg af virksomheder som Rosti, Roulund, DISA, Maersk Medical og Mærsk Air.

Men allerede inden tiden i A.P. Møller-Mærsk var han i 1996 blevet formand for Vestas. Her skulle han i 1998 være med til at børsnotere vindmølleproducenten – en proces, der angiveligt gjorde ham meget velhavende.

Men tiden i Vestas sluttede brat i 2012. Og selv om han dengang fik meget kritik, vil eftertiden sandsynligvis huske perioden som en større succes end det indtryk, som blev skabt i dagene efter afskeden. Bent Erik Carlsen fik skabt respekt for den måde, han undgik at blande sig i den daglige drift hele tiden, mens han samtidig kunne være hård og kontant, når der var påkrævet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.