Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
30 år

Måske har Thor Möger altid været socialdemokrat

Thor Möger Pedersen er den yngste minister, Danmark nogensinde har haft. Men han fik ikke SFs kernetropper med sig på vejen mod toppen. I dag arbejder han for Socialdemokratiet. Lørdag fylder han 30 år.

Mest opsigtsvækkende ved dette fødselsdagsportræt er i virkeligheden, at Thor Möger Pedersen først nu runder de 30 år. Men måske Socialdemokraternes udviklingschef kan gøre sig håb om, at det så er slut med, at hans unge alder er en historie i sig selv.

Det har den været lige siden SF-formand Villy Søvndal knyttede den kun 21-årige Möger til sig som først kampagneleder og siden strategisk rådgiver i SF. Knægten, der som formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning vakte opsigt med Stop-Nu-Aktionerne mod besparelser på uddannelsesområdet, rykkede helt op i toppen af SF i en alder, hvor de fleste andre politiske nørder må tage til takke med et job som studentermedhjælp.

En politisk lynkarriere, der kulminerede med, at Thor Möger Pedersen 3. oktober 2011 kunne stå på Amalienborg Slotsplads som den yngste minister nogensinde på trods af, at det ikke var lykkedes ham at blive valgt til Folketinget.

Han var en drivkraft i SF under partiets transformation med at blive et regeringsdueligt parti. Som en del af det såkaldte børnebanden-slæng, der drømte om at gøre SF til lønmodtagernes parti og fortrænge Socialdemokraterne fra rollen som det store parti på venstrefløjen.

SF skulle med Mögers ord gå fra at være et brokkeparti til at være et løsningsparti. Fra politisk vagthund til magthund. Det lykkedes at få SF i regering, og det var Möger, der sammen med daværende SF-formand Villy Søvndal og gruppeformand Ole Sohn forhandlede regeringsgrundlaget på plads i det Sorte Tårn i september 2011.

Det skete ovenpå et skuffende valgresultat og mange SFere mente, at SF solgte sig selv for billigt. En vrede, der især blev rettet mod Thor Möger Pedersen, til trods for, at det fra Tårnet forlød, at det netop var Möger, der holdt ud, holdt fast og kunne SFs politik i detaljen.

I dag er det Socialdemokraterne, som Thor Möger Pedersen skal hjælpe til valgsejr ved det kommende folketingsvalg. Der var for meget topstyring, fokusgruppeorientering og stram udlændingepolitik over ham for de traditionelle SFeres smag. Og da de vandt formandskampen med Annette Vilhelmsen i front, var det Möger, der blev ofret. Efter 1 år og 13 dage som skatteminister.

»Det må være et meget rigt og privilegeret parti, der har råd til at skille sig af med Thor,« lød kommentaren dengang fra Henrik Sass Larsen (S), som dermed slog fast, at Möger stadig havde en stor stjerne hos den socialdemokratiske ledelse. I dag er han på deres lønningsliste og har meldt sig ind hos Socialdemokraterne.

»Mange har gennem tiden ment, at jeg i virkeligheden var socialdemokrat. Måske havde de ret,« skrev Möger, da han bekendtgjorde sit partiskift på Facebook i 2013.

Thor Möger Pedersen er gift med tidligere folketingsmedlem, Nanna Westerby. De er forældre til Björg på fire år og Victor på ti måneder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.