Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lars Mikkelsen runder et skarpt hjørne

Lars Mikkelsen er på vej til udlandet i kølvandet på »Forbrydelsen«. Han må gerne komme hjem engang imellem. For større tab for dansk teater kan man næsten ikke forestille sig. 6. maj bliver han 50 år.

Skuespiller Lars Mikkelsen fylder 50 år tirsdag den 6 maj.En ny stor international tv-serie, The Team, har ham i hovedrollen. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Skuespiller Lars Mikkelsen fylder 50 år tirsdag den 6 maj.En ny stor international tv-serie, The Team, har ham i hovedrollen. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Hvad lavede skuespilleren Lars Mikkelsen egentlig, inden han blev den Lars Mikkelsen, som er kendt af stort set alle mennesker i sit hjemland – og efterhånden også af en god håndfuld udenlandske fans? Hvorfor ikke bare lade ham selv forklare det? Sådan her sagde han i hvert fald til den engelske avis The Daily Telegraph, der for et par år siden var interesseret i at høre mere om den høje, dygtige, danske skuespiller, der tonede frem i den danske kultkrimi »Forbrydelsen« på de britiske TV-skærme.

»Jeg havde det sjovt. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle med mit liv. Jeg var i militæret og så gik jeg på universitetet for at studere biologi. Så på et tidspunkt kom min forlovede, som nu er min kone, hjem fra et gøglerkursus og kunne jonglere med tre bolde efter to dage, og jeg sad og læste kæmpestore bøger på mit første semester. Jeg tænkte: ’Det her er latterligt, det vil jeg også kunne.’ Så jeg var gøgler i fem år og turnerede rundt i Europa på gaderne: München, Paris, overalt. Så kom jeg i kontakt med teatret, og så søgte jeg ind på skuespillerskolerne og nu er jeg her.«

Ja, nu er han her. I allerhøjeste grad. Lars Mikkelsen har formået at placere sig som en af dansk teaters helt centrale skikkelser i dansk teater – noget, han fik hædersprisen for ved Reumert-uddelingen i 2011. Med sin myndeagtige skikkelse og insisterende sceniske tilstedeværelse, der både favner det aparte, det forførende charmerende og det brandfarlige, komedien og tragedien, er han nemlig en skuespiller, der rager op i det danske teaterlandskab. Han gør en afgørende forskel i de forestillinger, han er med i, og han mestrer det hele. Men ikke mindst de store klassikere kan han som få løfte med sin enestående flid, faglige stolthed, figurskabende evne og glimrende taleteknik. Det har han vist hos Molière, hvor han både tidligt var en ironisk opfattet »Don Juan«, senere en lidenskabelig »Misantropen« – begge på nationalscenen – og senest en slesk, hyklerisk »Tartuffe« på Grønnegårds Teatret. Hos den Shakespeare, han er fanatisk bidt af og kan spille med al den intelligens, det vid og den elegance, der kræves – en maskulin Benedick i »Stor ståhej for ingenting« og hertugen i »Lige for lige«. Og han er en af initiativtagerne bag den Reumert-vindende Shakespeare-collage »Flammens muse« samt mandeudgaven af »Helligtrekongersaften« »H3K«, begge på Republique, hvor hans Malvolio var alle pengene værd. Og så er der alt det andet, han har givet liv til gennem årene – fra en urimelig »Erasmus Montanus« til moderne mandesatire i »Pis«.

I kølvandet på »Forbrydelsen« og den nuancerede fremstilling af den dobbelttydige skoleborgmester Troels Hartmann – samt naturligvis lillebror Mads og hans internationale karriere – har også Lars Mikkelsen haft lyst til at prøve kræfter uden for landets grænser. Det er allerede på vej til at lykkes. Foreløbig er det blevet til en pæn birolle i det britiske drama »What Richard did« og en rigtig godt grebet superskurk i successerien »Sherlock Holmes« over for Benedict Cumberbatch – her var han tvunget til at tale med skandinavisk accent til trods for sit fremragende sprogøre. Og i støbeskeen er bl.a. en dominerende rolle i den inter-europæiske krimiserie »The Team«.

Mens han filmer i London, bor Lars Mikkelsen i den britiske hovedstad, og ikke hjemme på Vesterbro.

»Teatret er uden sammenligning det hårdeste, og det ville jeg gerne have en pause fra, så der er mere tid til at vedligeholde fysikken mellem præstationerne. Derfor passede det mig fint, da der på grund af »Forbrydelsen« begyndte at komme tilbud udefra. Nu har jeg fået en engelsk agent, og så må vi se, hvor langt det bærer. I vores fag skal vi hele tiden være i bevægelse, vi er ikke bedre end vores seneste rolle, og det er egentlig skønt,« sagde han selv for nylig til Berlingske.

Heller ikke næste sæson er Lars Mikkelsen at finde på en dansk teaterscene. Lad os håbe, at dansk teater frister ham over evne med tilbud, der kan skabe lidt bevægelse den anden vej også. Om ikke andet så i ny og næ. Teaterlivet herhjemme kan ganske enkelt ikke undvære ham.

Som stjernekollegaen Cumberbatch har formuleret det: »Det lyder måske banalt, men Lars Mikkelsen er altså en helt fantastisk skuespiller, og jeg er helt ærlig, når jeg siger det. Og så er han altså også skide flink.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.