Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år 4. januar

Kvindelig rollemodel

Annette Sadolin er en af de højest placerede kvinder i dansk erhvervs­liv og en af de rollemodeller, som yngre kvinder kan spejle sig i.

Annette Sadolin er en af de tunge kvinder i dansk erhvervsliv med bestyrelsesposter i to C20-selskaber. Arkivfoto: Morten Germund
Annette Sadolin er en af de tunge kvinder i dansk erhvervsliv med bestyrelsesposter i to C20-selskaber. Arkivfoto: Morten Germund

På sin karrierevej og i sin generation var der stort set ingen kvindelige rollemodeller for Annette Sadolin at spejle sig i. Hun kløede på ud fra en overbevisning om, at vil man, kan man. Og med to bestyrelsesposter i det danske aktiemarkeds superliga, C20 – i selskaberne DSV og Topdanmark, samt bestyrelsesposten i DSB, i det svenske børsnoterede selskab Ratos og i det hollandske genforsikringsselskabet Blue Square Re, tilhører hun den absolutte top i det danske topkvinde-super-index.

Viljekraften gjorde det dog ikke alene. Forældrenes skilsmisse, hvor den 12-årige Annette Sadolin oplevede, at moren måtte begynde forfra med at tage en uddannelse, så hun kunne sørge for familien, blev et incitament. Annette Sadolin blev jurist og fortsatte med at uddanne sig, da hun som 22-årig mødte sin mand, den 16 år ældre erhvervsmægler Pelle Sadolin. Han skubbede på for, at hun videreuddannede sig på Columbia University i New York.

»Han troede på internationale kompetencer. Det er jeg ham af hjertet taknemmelig for, fordi det betød, at jeg kunne gøre karriere i General Electric,« siger Annette Sadolin om husbonden, der døde i december.

Hvis de bare vidste, hvor sjovt det er

Opbakningen førte til en international karriere i General Electric (GE) – i første omgang i Baltica RE, som i 1980erne var ejet af det amerikanske selskab. I 1986 avancerede hun til underdirektør, siden blev hun vicedirektør i GE Employers og direktør for GEs tyske selskab og var desuden medlem af en række GE-bestyrelser i USA, Asien og Europa.

Som 57-årig besluttede hun sig for, at hun ville tilbage til Danmark, hvor hun havde forestillet sig et bestyrelsesvirke på den kulturelle scene. I stedet blev hun rådet til at gå efter bestyrelsesposter i C20.

Da 2016 gik på hæld, blev hun af kulturministeren udpeget til at fortsætte på formandsposten på Østre Gasværk Teater og stå i spidsen for fusionen med Republique. De to teatre lægges sammen til juli. Desuden er hun medlem af Glyptotekets bestyrelse.

Og på den måde endte det med, at Annette Sadolin i dag er endt med at blive en af de rollemodeller, hun selv manglede. Ikke mindst for barnebarnet Emilie, der studerer på CBS.

»Jeg plejer altid at sige, hvis flere kvinder vidste, hvor sjovt det er at sidde i toppen og være med til at træffe beslutninger, så var der mange flere, der ville gå vejen. Jeg tror ikke, at kvinder er klar over, hvor sjovt det er, selv om det er hårdt arbejde.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.