Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
75 år 10. maj

Kronprinsparrets kunst holder

Per Thornit, i årtier prinsernes markante mentor, glæder sig stadig over, at moderne kunst fik sit indtog på Amalienborg.

Tidligere hofchef Per Thornit fylder 75 år på lørdag. Foto: Simon Skipper/Scanpix 2017
Tidligere hofchef Per Thornit fylder 75 år på lørdag. Foto: Simon Skipper/Scanpix 2017

 

At tale om manddoms gerning falder lige for med juristen Per Thornit, der fik et helt anderledes liv end »bare« at være en del af det ministerielle embedsværk.

Han fulgte et kald fra Amalienborg som kontorchef, men blev faktisk den rådgiver for regentparrets to teenagere, kronprins Frederik og prins Joachim, de havde brug for.

Det var lige sagen. I en snes år var han en slags reservefar for prinserne. Med trøst, modspil og tør humor.

Hvor han kunne sige tingene ligeud, sådan og sådan.

Der skulle rådgives om uddannelser. Kronprinsen ville vise, at han kunne begå sig på lige fod med andre uden skelen til sin byrd. Klarede han mon prøverne til frømand..?

Jo. Pingo blev et mandfolk.

Og der skulle formaninger til prinserne om at undgå ægteskab med danske kvinder. For det kan give så meget bøvl. Da de vordende udenlandske ægtefæller arriverede, skulle Thornit akklimatisere dem til de kongelige normer og det danske sprog.

Manddoms gerning som kongemager, ja. Mission accomplished.

Inden Per Thornit rundede af som hofchef, var han som dedikeret kunstynder også inspirator for Kronprinsparret ved indretningen af den ny bolig i Frederik 8.s palæ på Amalienborg. Her fik nutidens Olafur Eliasson, Erik A. Frandsen, Tal R, John Kørner, Jesper Christiansen o.m.a. deres kunst til at gå op i en højere enhed med empire-stilen. Et royalt palæ til tiden.

»Og jeg synes, projektet holder. Det giver glæde ikke blot for Kronprinsparret, men vel også for de 500.000, der har været inde og se på og sikkert fået mere forståelse for moderne kunst.«

Da Thornit bad om at måtte fratræde, blev det et ja, men tilbud om at blive ordensskatmester.

»For så har vi stadig en snor om benet på Dem,« som majestæten udtrykte sig.

Og dermed fik Thornit som supplement til sin kammerherrenøgle på bagsmækken ret til at hænge en lille hvid elefant om halsen som tegn på sin nye post, hvor han bl.a holder regnskab med ordenskapitlets pengevæsen

Men ellers står det lystige otium i et smukt parløb med fru Ulla med rejser, opera og besøg på gallerier verden over.

»Og så går vi to til fitness tre gange om ugen. Det er næsten som at være til skrifte. Man bekender sine synder - og går glad og lettet hjem.«

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.