Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
90 år 15. september

Hvor han dog lyser op

»De såkaldte banale temaer, som også er de store ting i livet, bliver man jo aldrig færdig med,« siger forfatteren og journalisten Frederik Dessau.

Journalist og forfatter Frederik Dessau har sat tempoet ned, siden han fyldte 85 år. Foto: Linda Kastrup
Journalist og forfatter Frederik Dessau har sat tempoet ned, siden han fyldte 85 år. Foto: Linda Kastrup

Frederik Dessau har en udsøgt sans for at udtrykke sig kortfattet, humoristisk og tankevækkende. Læs blot her, hvad han tidligere på året under overskriften »Pension eller passion?« skrev i Politiken:

»Vi bliver belært om, at et liv i sundhed og mådehold er livsforlængende, og det bliver os frarådet at brænde vores lys i begge ender. Men hvor det dog lyser op, når vi gør det. Og skulle vi blive belønnet for at have givet afkald på det, vi har lyst til, så kommer de ekstra år først til allersidst, og hvor stor glæde har vi så af dem? Hvem vil ikke hellere være rask og rørig end syg og trist?«

Frederik Dessau er årgang 1927, og han har både som journalist og forfatter lyst op. I en menneskealder var han programmedarbejder ved DR, hvorfra mange kender hans tydelige udtale og lidt nasale stemme. På DR gjorde han sig bemærket med tankevækkende radiomontager og på søndage fortællinger om hverdagen.

I 1999 fik han Modersmål-Prisen for sin indsats, og ved prisoverrækkelsen sagde Modersmål-Selskabets formand, Gerda Thastum Leffers, at han med sine udsendelser gjorde dagliglivet smukkere og måske lidt nemmere at klare.

»Du siger ganske vist det, vi troede vi vidste i forvejen, men med utallige nuancer vi ikke fattede før – og enhver rest af søndagsgråhed fordamper som dug for Solen, når vi hører dig. Du er med god grund kaldt en fornem formidler, æterens åndelige enebarn, den kloge mand i P1, vismanden og filosoffen med det medfødte og meget velanvendte talent,« hed det.

Han er student fra Gammel Hellerup Gymnasium, er uddannet journalist og har været teatermedarbejder og senere dramaturg ved både TV-Teatret på DR og Det Kongelige Teater. 1974-1997 var han programmedarbejder ved DR.

Sideløbende med radiojournalistikken har han skrevet en lang række bøger dels om teater og dels tankevækkende og livskloge essays om ikke mindst kærligheden.

Det sidste særligt i »En lille bog om kærlighed«, der først udkom i 1996 og ti år senere i en ny udgave.

Hans seneste bog, essaysamlingen »I al korthed«, udkom i 2011, da han var 84 år, og her fortalte han bl. a., at en borddame ved en middag kort forinden havde spurgt ham, hvad han lavede.

»I min alder er det smigrende, når nogen tror, at man overhovedet laver noget,« noterede han i bogen.

Frederik Dessau laver fortsat noget, selv om han i en mail til Berlingske skriver, at han »har været ret forhenværende«, siden han fyldte 85. Han skriver med jævne mellemrum små essays og kommentarer i Politiken. Bl.a. om emner som rejselyst, alderdom, erindring, humor og identitet.

Klart nok optager alderen Frederik Dessau, og 12. marts kunne man bl.a. læse følgende: »I mangel af fremtid har vores alderdom en fortid at byde på – livstilbageblikket som det hedder, når man som gammel gør sig tanker om det liv, man har levet – i det omfang man kan huske det.«

»De såkaldte banale temaer, som også er de store ting i livet, bliver man jo aldrig færdig med,« sagde Frederik Dessau til Berlingske i 2006, og det gælder stadig.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.