Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
85 år 8. september

Hip hurra for Skagens kunstformidler

Lise Svanholm har navnlig skrevet bøger og udstillinger om malerne med tilknytning til Skagen.

Kunsthistoriker Lise Svanholm har især skrevet bøger om malerne på Skagen. Foto: Jens Astrup
Jens Astrup
Kunsthistoriker Lise Svanholm har især skrevet bøger om malerne på Skagen. Foto: Jens Astrup Jens Astrup

Kunsthistorikeren Lise Svanholm, der i morgen fylder 85, har med forkærlighed beskæftiget sig med figurative malere. Med andre ord: Man kan se, hvad billederne forestiller, og det har Lise Svanholm skrevet adskillige bøger om.

Eksempelvis vakte det en del opsigt i og uden for kunstlivet, da hun i midten af 1990erne - sammen med datteren Louise Svanholm - med en bog og en udstilling klart demonstrerede, at det trods heftige anstrengelser ikke var lykkedes at slå traditionen for portrætmaleri helt ihjel. Og man kan uden større anstrengelser argumentere for, at udstillingen og bogen, der i begge tilfælde hed »Danske Portrætter 1985-95«, blev afsæt for en ny interesse for portrætmaleriet, såvel hos kunstnere som deres kunder.

Laurits Tuxen, der var emnet for Lise Svanholms speciale på Københavns Universitet, er også en hovedhjørnesten i forfatterskabet. For tiden arbejder Lise Svanholm sammen med kunsthistorikeren Thyge Christian Fønss om en bog om Laurits Tuxens royale gruppebilleder. Lise Svanholm har adskillige gange tidligere i karrieren skrevet bøger om den danske fyrstemaler, der levede 1853-1927, og herunder om Tuxens forhold til Skagen.

Og dermed er vi ved endnu et område, hvor Lise Svanholm har ydet en overordentlig stor indsats. Hun har i en årrække været medlem af bestyrelsen for Skagens Museum og så betydningsfuldt et medlem har hun været, at hun i 2004 blev gjort til æresmedlem.

Skagen og kunstnerne på stedet har i det hele taget været genstand for sober behandling og fin formidling i adskillige bøger. Blandt andet et kommenteret udvalg af Anna Anchers breve. Tidligere har Lise Svanholm også belyst de mere anonyme kvinder i kunstnerkolonien på Skagen, der blev i baggrunden, mens deres mænd blev verdensberømte såvel i Danmark som - for nogles vedkommende - også uden for landets grænser.

Sådan set var det slet ikke meningen, at Lise Svanholm skulle have arbejdet med formidling af kunst. Selv ville hun gerne have læst fransk efter studentereksamen fra Aalborg Katedralskole, men hendes far mente, at hun skulle gøre karriere i erhvervslivet, og da Lise Svanholms farfar praktisk nok havde grundlagt Odense Vin Kompagni, kom hun i lære som vinhandler.

Da vinvejen førte til Frankrig, blev hun alligevel fortrolig med sproget - og med fransk litteratur - og tilbage i Danmark tog hun en bifagseksamen i fransk.

Uddannelsen blev afbrudt af ægteskabet, sådan som det var normen for mange i Lise Svanholms generation, men hun fandt alligevel vej tilbage til universitetsverdenen og denne gang som studerende ved Institut for Kunsthistorie. Livsledsageren gennem 60 år er i øvrigt den navnkundige erhvervsmand Poul Svanholm.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.