Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
70 år

Han har skudt med skarpt – også med mange ord

70 i morgen. Carsten Mørch grundlagde efter sine barske år som officer i Jægerkorpset banebrydende lederud-dannelse med fokus på mål og teamwork.

Carsten Mørch standsede hurtigt med at dræbe kaniner. Foto: Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix
Carsten Mørch standsede hurtigt med at dræbe kaniner. Foto: Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix

Hvad kan der ikke komme ud af en fuldskægget ung flipper fra Amager, der vil være lærer, men først lige må aftjene den uundgåelige værnepligt i tresserne – af alle steder i den kongelige livgarde?

Tja, når rekrutten bliver høvlet godt af, fanger gnisten og overlever de mentale og fysiske militære miljøer, skabes en unik træner – på nydansk coach, der gennem mere end tre årtier på kurser og i foredrag har sat mennesker og teamwork i fokus i sin virksomhed, som over 300.000 har været igennem.

Det begyndte med kaniner, der kan bruges til så meget.

Direktør Carsten Mørch, for ham er det – 70 i morgen - anvendte dem til et ledelsesseminar i Sverige for 30 år siden, hvor sultne deltagere skulle lære at slå ihjel for at få noget i maven.

Dét vakte en sådan furore, at den fase af den tidligere jægerofficers virksomhed blev en engangsforestilling.

Men lige siden har alle barske overlevelsesture i naturen arrangeret af hvem som helst i folkemunde heddet kanindræberkursus, uden at en eneste kanin er med.

Mørch udviklede derefter sine kursister fra store og små virksomheder med kano og kajak, kort og kompas. Og hvor han har skudt med skarpt – med ord, mange.

Hans livsbane startede på den hårde måde. At møde op med fuldskæg i livgarden var mere end de foresatte kunne acceptere. Kald det mandstugt eller mobning.

»Men jeg fik ikke noget at spise i den første rekruttid, for jeg blev beordret til at stå to meter fra spisebordet, for at de andre ikke skulle få skæg i maden, og jeg fik i retstilling en kontant, personlig overhaling i enrum af min delingsfører, som jeg aldrig glemmer. Og så røg fuldskægget - og jeg på sergentskole.«

Han var tændt. Hærens Officersskole blev næste step - og Jægerkorpset. Her lærte Mørch gennem elitesoldatens håndværk at fokusere på mål og lede gennem andre – bl.a. sammen med en anden kendt fra korpset, B.S. Christiansen.

Efter ti år i Jægerkorpset blev Carsten Mørch Kurser A/S etableret, med brug af mange samarbejdspartnere, bl.a. Carsten Brandt. Men nu drosler virksomheden ned.

»Man skal slutte, mens man endnu er ok, og det er da i orden som 70-årig, synes jeg.«

Næste fase er unægteligt et skift - til trædrejeri.

»Jeg er vild med det. Efter at have vadet rundt i så mange trækulturer i mit udendørsliv, kan jeg lide at kende træsorternes mangfoldighed på en anden måde. Når aftennyhederne på TV er slugt, lister jeg ud i mit skur og drejer træ til fade, skåle og o.m.a. i diverse løvtræssorter. En herlig afslapning i stedet for at sløve foran fjernsynet.«

Har der været tid til familieliv? Ork jo. På Foreningen Nordens kursus for unge europæere på Hindsgavl Slot traf han som 17-årig engelskfødte Caryl Dunbar. Gnisten var der, også over tid; fire år senere giftede de sig og nærmer sig guldbrylluppet med to børn og tre børnebørn. Basen er fortsat villaen i Rungsted med hyppige skift til ferieresidensen i Spanien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.