Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
60 år 1. juli

Fræk og flabet – og dement

Poul Henrik Harritz, tidligere formand for Naturfredningsforeningen, har været åben om sin skæbne. 1. juli fylder han 60 år.

Tidl. præsident for Danmarks Naturfredningsforening Poul Henrik Harritz. Foto: Lars K. Mikkelsen
Tidl. præsident for Danmarks Naturfredningsforening Poul Henrik Harritz. Foto: Lars K. Mikkelsen

Der er meget godt at lære af Poul Henrik Harritz og hans tilværelse i, med og for naturen. Og om livets grumhed, der kan vælte hverdagen.

Den i morgen 60-årige journalist og formidler var i ti år præsident for den magtfulde Danmarks Naturfredningsforening, til han i 2006 – »halvvejs i livet« – trådte tilbage, fordi han ikke ville i kampvalg.

Harritz var som skabt til posten, fordi han nærmest var født med gummistøvler på, og i sine drengeår altid var på vej ud i eller ind fra det fri. Han blev miljøjournalist i DR og tog orlov herfra til posten i DN.

Her kæmpede han for truede dyrearter og mod jægeres blyforurening, søers og åers forsuring samt gyllens negative indflydelse. Sagde tingene ligeud og havde et acceptabelt forhold til landbrugets folk – de er vant til karsk tale. Efter DN arbejdede Harritz og hans lærerkone Lis Werner fra Strynø – i smørhullet mellem Ærø, Langeland og Tåsinge – med hjemmeside, skrivebureau og naturturistsejlads i egen båd i øhavet. Ret en naturens muntre søn.

For nogle år siden blev et par lette koncentrationssvigt diagnosticeret som Alzheimers sygdom. Et chok for ægtefællerne. De besluttede at være åbne. Det havde noget at gøre med det trygge liv på Strynø og dens 200 beboere:

»Samhørigheden er stor. Vi kender alle hinanden, vi mødes til fællesspisning på skolen. I modsætning til storbyen, kommer øboen hen og hilser på,« skrev han og arrangerede naturture for andre med samme sygdom.

Kørekortet røg, lægen sagde: »Brug blot bilen på Strynø.«

Lidt sejlads med sit gamle skib Klyden blev det til, men han gik på grund.

Han skrev sine erindringer »Fræk, flabet – og dement« – dog ej til udgivelse.

»Sygdommen tog til, og de sidste to år har Poul Henrik boet på Lindelse Plejecenter på Langeland. Han har det tåleligt,« fortæller Lis Werner fra Strynø.

Til eftertiden står resultatet af Harritz’ tøffen rundt i øhavet med Klyden. Som supplement til Achton Friis’ og Erik Aalbæk Jensens berømte værker har han beskrevet øer og farvand syd for Fyn i en række bestsellere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.