Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
80 år 10. marts

Fodboldbagmanden med de beskidte fingre

Han var sportens mest magtfulde mand – nu er Sepp Blatter fældet for korruption og udelukket fra al fodbold.

Foto: ARND WIEGMANN
Foto: ARND WIEGMANN

Sepp Blatter havde formentlig ikke forestillet sig, at hans 80 års fødselsdag skulle fejres i vanære. Så sent som 29. maj sidste år i Zürich blev han for femte gang valgt som præsident for fodboldens verdensorganisation, FIFA, og selv om der i mange år havde været murren i krogene over den magtfulde schweizer – og endda op til valget sidste år havde rejst sig en reel opposition mod ham – lykkedes det præsidenten at blive genvalgt nok en gang.

Fundamentet under Blatter havde på det tidspunkt dog allerede slået alvorlige revner. Et par dage inden genvalget var syv FIFA-medarbejdere blevet anholdt i Zürich, mistænkt for korruption, og fhv. FIFA-vicepræsident Jack Warner – en nær allieret med Sepp Blatter – havde tilmed overgivet sig til politiet på Trinidad, mistænkt for at have modtaget bestikkelse.

Sagerne handler mestendels om, hvor verdensmesterskaberne i fodbold skal afholdes. VM i fodbold er en af verdens absolut største sportsbegivenheder, og har derfor været FIFAs guldkalv i mange år. Der er milliarder på spil, når det afgøres, hvilket land der får tildelt værtsskabet, og det er her, at flere af FIFAs topfolk – inklusiv den allerøverste ledelse – er mistænkt for urent trav.

Sepp Blatter undgik i mange år at blivet fedtet ind i korruptionssagerne, men med de mange arrestationer i maj sidste år begyndte jorden at brænde under ham. Selv for ham – der i offentligheden ikke just er kendt som en mand, der iklæder sig ydmyghedens kappe – kunne ikke ignorere, at den korruptionsundersøgelse, som amerikansk politi havde været i gang med i adskillige år, var kommet ubehageligt nær. En uge efter valget meddelte han derfor, at han stillede sit kandidatur til rådighed på en ekstraordinær generalforsamling, og at han ikke selv ville stille op.

Begivenhederne de følgende måneder skulle vise, at det var en klog beslutning. I oktober blev han og præsidenten for det europæiske fodboldforbund, Michel Platini, udelukket i 90 dage, mistænkt for bestikkelse. Sagen drejer sig om 13 mio. kr., som Blatter i 2011 overførte til Platini – hvorefter Platini kort efter trak sit kandidatur til FIFA-præsidentposten. Den midlertidige udelukkelse er siden af FIFAs etiske komité blevet forvandlet til en otte års karantæne fra al fodbold, og selvom Blatter fortsætter med at anke dommen – og har fået nedsat straffen til seks år – er den tidligere så magtfulde førstemand politisk klædt af til skindet. Et gammeldags fodboldregime, baseret på kammerateri, konvolutter og vennetjenester, er blevet udfordret, og ingen kan længere føle sig sikre. Selv ikke præsidenten for det hele.

Den tidligere hovedpersons reaktion på karantænedommen og på offentlighedens krav om redelighed viser ganske tydeligt, hvordan fodboldpolitik er blevet drevet i mange år i korridorerne:

»Jeg er dybt skuffet. At den uafhængige ankekomité, hvor jeg har mange gamle kammerater, udelukker mig, er meget hårdt for mig.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.