Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
75 år 22. februar

Den moderne ballerina

Vivi Flindt blev med sin stærke, dramatiske og erotiske udstråling et ikon for den moderne balletkunst.

Vivi Flindt har undervist og instrueret en række balletkompagnier verden over. Foto: Karsten Bungaard
Vivi Flindt har undervist og instrueret en række balletkompagnier verden over. Foto: Karsten Bungaard

Da Den Kgl. Ballet i 1968 for første gang smed balletskoene og dansede på bare fødder i Paul Taylors »Aureole«, førte Vivi Flindt stærkt an med sin naturlige sans for et moderne trinsprog.

Men hun dansede for alvor ind i det brede publikums bevidsthed, da hun fire år senere smed alt tøjet i Flemming Flindts store succesballet, »Dødens Triumf«. Og med sit mod og sin dramatiske, erotiske og personlige udstråling på scenen blev den både energiske og disciplinerede Vivi Flindt et ikon for en moderne balletdanser.

Mens hun stadigvæk hed Vivi Gelker, fik hun sit store gennembrud som forføreren i Flemming Flindts »Den forunderlige mandarin«.

»Jeg synes altid, det har været vidunderligt at være med i en skabelsesproces. »Den forunderlige mandarin« vil jeg kalde højdepunktet i min karriere. Det var et skelsættende værk i dansk ballethistorie. Men det var også en meget intens oplevelse at danse »Salome« i Cirkusbygningen, hvor vi dansede syv forestillinger om ugen,« siger Vivi Flindt.

Hun var ikke bare Flemming Flindts muse, men også hans hustru i 25 år.

Sammen forlod de Det Kgl. Teater i 1978, og da han blev balletmester i Dallas, Texas, blev hun leder af balletskolen samme sted.

Fra slutningen af 1970erne rejste hun også ud i verden og dansede med den russiske verdensstjerne Rudolf Nurejev og hans trup.

Den smertefulde krise i årene omkring skilsmissen fra Flemming Flindt har Vivi Flindt åbenhjertigt beskrevet i erindringsbogen »Når Cypressen Blomstrer«. Heldigvis fik hun livsglæden tilbage og oplevede også forelskelsen på ny, da hun mødte ingeniør Ole Brøndum-Nielsen, med hvem hun bosatte sig i Sydfrankrig nogle år, inden de fik fast base i Danmark.

Gennem årene har Vivi Flindt undervist og instrueret en række balletkompagnier verden over.

Holder fortsat foredrag

Hendes fine pædagogiske evner har også været til glæde for Idrætsskolerne i Oure, hvor hun både har været lærer og kunstnerisk leder af danselinjen.

I 20 år var hun leder af Bartholins Internationale Balletseminar i København, og hun er fortsat en aktiv foredragsholder.

»Jeg har oplevet og gjort så meget i min vidunderlige karriere. Som Rudolf Nurejev altid sagde: I’ve had a full meal,« siger Vivi Flindt, der lige nu sammen med ballethistorikeren Knud Arne Jürgensen er ved at færdiggøre en bog om Flemming Flindt, der udkommer til efteråret.

»Jeg er hukommelsesholderen. Det er et kæmpe, men meget dejligt arbejde. Og det skylder jeg min kære Flemming. For jeg synes, han var en fabelagtig scenekunstner og instruktør. Så det arbejde har jeg viet de seneste år til. Det er a trip down memory lane.«

Fødselsdagen fejrer Vivi Flindt med en stor fest for venner og familie hos den herboende datter.

»Min ældste datter bor i Italien og den yngste i USA. Men de kommer hjem til min fødselsdag. Det er meget sjældent, jeg har fornøjelsen at have alle mine tre piger samlet på én gang,« siger fødselaren, der også har fem børnebørn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.