Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
60 år 2. juli.

Den hurtigttalende kok

Kokken Bo Jacobsen har både køkkenet og ordet i sin magt. Han har sammen med sin hustru helt usædvanligt formået at drive sin restaurant på samme adresse i 26 år.

Bo Jacobsen er aktiv i debatten om madkultur – her fotografet sammen med Berlingskes journalist, Sarah Skarum.Foto: Kasper Palsnov
Bo Jacobsen er aktiv i debatten om madkultur – her fotografet sammen med Berlingskes journalist, Sarah Skarum.Foto: Kasper Palsnov

De fleste kokke har deres ord. Nogle af dem er endda speedsnakkere, som ofte optræder på TV-skærmen. Velformulerede kokke er derimod mere sjældne – hvilket i grunden ikke er så mærkeligt, eftersom kokkens metier jo først og fremmest er at lave mad – men Bo Jacobsen er utvivlsomt en af dem.

Stort set hvert år, når vi i den danske mad- anmelderforening afholder arrangementet Årets Ret, er Bo Jacobsen konferencier under kokkekonkurrencen. En opgave, som groft sagt går ud på som en anden sportskommentator at træde sprogligt vande i omkring fire timer. Jeg sværger med hånden på hjertet på, at jeg endnu ikke, efter at have været indlagt til Jacobsens talestrøm i utallige timer, har kedet mig. Årsagen er, at Bo Jacobsen ikke bare er bedre til at tale end de fleste – han mener også mere, og det om næsten alt mellem himmel og jord, men selvfølgelig mest om mad.

En af årsagerne til Jacobsens talegaver skal måske søges i det faktum, at grosserersønnen fra Søborg har siddet længere på skolebænken end de fleste kokke. Efter studentereksamen var han lærervikar på Vangebo Skolen i Søllerød, før han gik i gang med at studere historie på Københavns Universitet. Nogen magistergrad blev det dog ikke til, eftersom Jacobsen i stedet blev kokkeelev under bl.a. Erwin Lauterbach og Roy Hurtigkarl.

Hovedparten af de første ti år som udlært tilbragte Jacobsen under Lauterbachs vinger. Jacobsen nåede dog at være køkkenchef på både Kommandanten og Gastronomique i København, før han sammen med fru Lisbeth i 1991 åbnede Restaurationen i Møntergade, som ægteparret stadig driver den dag i dag. Det er ikke mange danske kokke, om hvem man kan sige, at de har holdt skruen i vandet på samme adresse i 26 år.

Konceptet er blevet justeret en anelse over årerne: Hvor Restaurationen i begyndelsen helt i Jacobsens kompromisløse ånd tilbød en menu – take it or leave it – er set up’et nu mere fleksibelt med et a la carte kort, som man ikke behøver at konsultere sin bankrådgiver for at gå på opdagelse i.

Det gastronomiske udgangspunkt er dog det samme, relativt klassiske dansk-franske med klar fokus på sæsonens råvarer. Og det i en portionering og tyngde, som ikke er helt ulig Jacobsens egen fysiske statur – jeg er endnu ikke gået sulten fra bordet på Restaurationen.

Men de fleste kender formentlig mindst lige så godt Jacobsen fra hans jævnlige optrædener i medierne, hvor han dukker op på skærmen eller i æteren og belærer os om god bordskik, sætter fokus på det glemte madhåndværk bag hjemmets fire vægge eller revser fødevareindustrien for at tænke for tarveligt.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.