Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
95 år

»Den dygtigste håndværker i Danmark«

Ivan Schlechter, fhv. tapetserermester, Gilleleje, fylder 95 år 1. april.

Når danske møbelklassikere i disse år sælges til tårnhøje priser på auktioner, støder man gang på gang på Ivan Schlechters navn.

Som den håndværksmæssige mester bag en række af de største møbelklassikere nævnes hans navn på linje med de arkitekter, han samarbejdede med, bl.a. Finn Juhl, Mogens Kock, Hans J. Wegner, Poul Kjærholm, Kindt-Larsen, Bernt, Jørgen Gammelgaard og Aagaard Andersen.

Da Schlechter for et par år siden modtog en stor hæderspris, beskrev professor og arkitekt Hanne Kjærholm ham som »Den dygtigste håndværker i Danmark, der gudsbenået kan polstre møbler.«

Allerede i sin lærlingetid i 1930erne mødte Schlechter de unge arkitekter, der tegnede møbler, og sammen med dem udviklede han prototyperne til nogle af de største danske møbelikoner. Samtidig deltog han i de berømte snedkerudstillinger i samarbejde med de arkitekter, som gav dansk møbeldesign sin storhedstid i 40erne, 50erne og 60erne.

I 1951 etablerede Ivan Schlechter selvstændig virksomhed på Frederiksberg, hvor hans mangeårige samarbejde med Poul Kjærholm begyndte.

Virksomheden voksede, et nyt værksted til 20 svende blev bygget i Holte og flyttede siden til Nordsjælland. I 80erne flyttede han til Spanien, men kærligheden til møbler og fædreland trak ham atter hjem og i 90erne åbnede han på ny et værksted for klassiske møbler i Gilleleje, hvor Schlechter ofte genser de møbler, han selv har været med til at producere gennem sidste halvdel af 1900-tallet.

Han er stadigvæk aktiv på sit værksted.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.