Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
50 år 30. juni

Bankdirektør og ærlig kapitalist

I næsten halvdelen af sit liv har Kim Fournais stået i spidsen for Saxo Bank. Ved siden af livet som bankdirektør forsøger han sig med et økonomisk eksperiment på Vejrø. 30. juni fylder han 50 år.

Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe

Saxo Bank har altid været synonym med den højtråbende og buldrende Lars Seier Christensen, der har skaffet den kontroversielle investeringsbank kilometervis af omtale med markante holdninger og sponsorater.

Medstifter Kim Fournais har langtfra markeret sig i offentligheden på samme måde, men man skal ikke tage fejl af den hovedrige bankdirektør. Omend mindre højtråbende, så har Fournais også markante holdninger til samfundets indretning. 30. juni fylder han 50 år.

Gennem årene har han i talrige kronikker argumenteret for lavere skatter og en mindre offentlig sektor og i 2011 valgte han sammen med Lars Seier Christensen at sende den ultraliberalistiske forfatter Ayn Rands bog »Atlas Shrugged« til alle kunder.

Men Kim Fournais’ politiske engagement stopper ikke ved avisernes debatsider. Således købte direktøren, der er god for et mindre milliardbeløb, i 2005 øen Vejrø ved Lolland for 25 mio. kr. Efterfølgende har han brugt mere end 200 mio. kr. på en massiv oprydning, fjernet 100 ton affald og indrettet hotel, marina, restaurant og andre faciliteter i øens gamle bygninger, der er åbent for alle.

Projektet handler ikke det fjerneste om filantropi, forklarede Kim Fournais til Politiken i 2013:

»Jeg vil gerne vise, at privat foretagsomhed faktisk kan tage et stykke Udkantsdanmark, som havde et potentiale, men henlå som en decideret losseplads, og så vende det rundt. Ikke for statens penge, ikke for andres, men for penge, jeg selv har tjent. Jeg vil gerne vise, hvordan den ærlige kapitalisme arbejder,« forklarede han om projektet.

Om Saxo Bank også er »ærlig kapitalisme«, har der alle årene været delte meninger om. Helt tilbage fra dengang forløberen Midas og de to stiftere, Kim Fournais og Lars Seier Christensen, kom i skudlinjen som sidegadevekselererer i DR og til sidste år, hvor Saxo Bank tabte hundredvis af millioner kroner på et voldsomt fald i schweizerfrancen og fik vrede kunder på nakken.

2015 var også året, hvor Lars Seier Christensen trådte ud af den daglige ledelse af banken, og hvor Kim Fournais varslede et stilskift, som han kaldte »en ny fase«. Ved samme lejlighed forklarede han Berlingske, hvorfor banken sagde farvel som sponsor for cykelholdet Tinkoff-Saxo:

»Mange var nok lidt i tvivl om, hvorvidt vi var et politisk parti, et cykelhold eller hvad var vi. Sponsorater har hjulpet os rigtigt meget med at få Saxo-navnet ud. Men det har ikke nødvendigvis hjulpet med at fortælle, hvorfor vi er fantastiske, hvem vi er det for, og hvad det er, vi kan gøre for dem. Det vil vi gerne bruge noget mere krudt på nu,« sagde Saxo-direktøren, der stiftede forløberen til Saxo Bank som 26-årig i 1992 og har arbejdet i banken siden.

Ifølge en fødselsdagsomtale fra Saxo Bank er Kim Fournais et privat menneske, der gennem alle årene har holdt sit familieliv ude af medierne. Banken afslører dog, at han altid tager trappen fem etager op i stormløb i Saxo Banks hovedkontor i Hellerup, hvor han på de daglige ture op og ned hilser på de ansatte. Som udøvende sportsmand har han det sorte bælte i karate samt dyrker flere former for kampsport, cykler og løber.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.