Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Vore bedste år

»En italiensk familie« varer seks timer og vises over to aftner, men gå ikke glip af den berigende og bevægende film om to smukke brødre, hvis historie reflekterer Italiens.

»Italien er en døende nation, lige til lossepladsen,« siger professoren ved Nicolas afsluttende eksamen på lægestudiet, men han ryster det grinende af sig.

Det er forsommeren 1966, og hans voksenliv skal begynde, symboliseret ved den forestående rejse til Nordkap med broren Matteo. Turen tager imidlertid en dramatisk drejning, da de to hjælper Giorgia, en ung pige, af en anstalt, hvor hun har fået elektrochok. Da hun pågribes, får det skæbnesvanger betydning for de to brødre Nicola og Matteo Curatis videre færd. Poetiske, komplekse Matteo (Alessio Boni) går ind i hæren og senere politiet i søgen efter regler at forholde sig til. Mere sorgløse Nicola (Luigi Lo Cascio) finder sit kald i et oprør mod landets middelalderlige psykiatriske system.

På hver sin måde forsøger de og deres nærmeste at ændre Italien til det bedre igennem de fire med årtiers turbulente sociopolitiske begivenheder - vi følger familien Curati frem til 2003. Vennen Paolo gør karriere i nationalbanken, men »drømmer om Danmark og Norge«, »hvor magtens institutioner er transparente«. Yderst på modsatte flanke er Nicolas hustru Giulia, hvis rastløse engagement i studenterpolitik fører hende ind i terrorbevægelsen De røde brigader.

Sentimentalt melodrama

»En italiensk familie« er oprindeligt produceret til TV, varer seks timer og tenderer det sentimentalt melodramatiske, men det bør ikke skræmme, for Marco Tullio Giordanas film er en opvisning i medrivende, elegant turneret storytelling og en bevægende, berigende film med masser af humor.

Det er i fin tradition fra Viscontis »Leoparden«, at landets historie fortælles gennem en familie, og det giver mening i et portræt af en nation, hvor familismen på godt og ondt er den styrende magtstruktur. Og som i andre hovedværker i italiensk film Bertoluccis »1900« og Ettore Scolas »Så gode venner var vi vist« lader dette greb de stridende parter i den plagede nation repræsenteres af mennesker, der elsker hinanden. Når de seks timer flyver af sted, skyldes det ikke desto mindre, at karaktererne er så velspillede, indtagende og elskelige i alle deres nuancer og menneskelige utilstrækkeligheder, at man må forelske sig. Gør man det, vil man få sit hjerte knust for en stund, men det - og »En italiensk familie« - er det værd. B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.