Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Vold og vilde klichéer

»Gangster Squad« er »L.A. Confidential« møder »Ocean’s Eleven« og »Pulp Fiction« – tilsat en solid portion splat og skæv humor. Det er noget værre rod, men også i glimt ganske underholdende.

Filmen »Gangster Squad« er angiveligt »inspireret af virkelige begivenheder«, men ligner mest af alt en ægte røverhistorie, som den udspiller sig i de billigste detektivnoveller, hvor mandige mænd med firkantede kæber formår at slå på tæven, så Djævlen skoggerler, og hvor heltene altid har en skyggeside, og tvinges ud i selvtægt, der får dem til at minde mistænkeligt meget om skurkene.

Josh Brolins ærlige – irske – politibetjent John O’Mara er netop sådan en kvadratkæbet mandemand, der kun fik én ting ud af sine år i hæren: han lærte at slås, »og det var det hele værd«, som han siger. De evner får han brug for, for Los Angeles hærges af den skruppelløse gangster Mickey Cohen (Sean Penn). Ingen tør gå imod manden, der gladeligt flår, brænder eller sønderlemmer sine fjender i levende live. De fleste politifolk i Los Angeles er bestukket til tavshed og samarbejde, kun O’Mara og en lille flok ærlige outsidere står stadig fast på, at deres job er at opretholde lov og orden i »Englenes By«. De danner derfor deres egen hemmelige eliteenhed, der, til trods for at de kun er seks mand, har som mål at få skovlen under ondskaben selv.

De seks »bandemedlemmer« har hver deres funktion og enkle karaktertræk: Der er den aldrende pistolvirtuos, den unge mexicaner med fantastiske køreevner, damernes mand, der formår at tænke hurtigt i en snæver vending, det tekniske geni – og så selvfølgelig O’Mara som den ubestikkelige leder. Midt i det hele finder vi også Emma Stones sexede femme fatale, der har et hjerte af guld i den krop, der både tilhører skurk og helt.

Underholdning på tegneserieniveau

Instruktøren Ruben Fleischer kaster fuldstændigt ublu og tilsyneladende med fuldt overlæg om sig med diverse gangsterklicheer og bliver kun lige reddet på målstregen af, at det er lykkedes ham at få så kompetente spillere som Sean Penn, Josh Brolin, Ryan Gosling, Giovanni Ribisi og Emma Stone med på holdet. De virker, det meste af tiden, som om de har haft det sjovt med at lave filmen, og tilfører den et vist niveau, selv om de kløjes lidt i nogle af de tegneserieboble-stiliserede replikker, som ikke mindst håbløst underudnyttede Emma Stone har fået en god portion af. Hvad »Gangster Squad« mangler i dybde og originalitet, har den til gengæld i ren og skær voldelighed. Sjældent har så mange mennesker mistet livet på så bizar og til tider spektakulær vis på så kort tid – det er faktisk for meget af det »gode«.

»Gangster Squad« er tegneseriestiliseret underholdning uden dybde eller fokus. En rodebutik, der fungerer i glimt takket være gode skuespillere, som gør hvad de kan med et temmeligt tyndt manuskript. Det sekund du forlader biografmørket, er den glemt igen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.