Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Sportsfans vil nok gå skuffede hjem

Ny film om amerikanske fodboldspilleres hjerneskader rager ikke meget op over niveauet for et ordinært TV-drama.

Will Smith som Omalu. Foto: PR
Will Smith som Omalu. Foto: PR

Det, som Peter Landesmans nye film, »Concussion«, handler om, trækker stadig spor i medierne. Will Smith spiller den nigeriansk fødte neuropatolog Dr. Bennet Omalu, der i sin tid fandt ud af, at amerikanske fodboldspillere havde stor risiko for at få hjerneskader på grund af de mange stød, de fik i hovedet. Det var noget, som fodboldligaen NFL benægtede i mange år.

Omalu kæmper ene mand mod systemet, og det begynder med, at han får lov til at gemme hjernen fra den plagede spiller Mike Webster

Med Websters sag som udgangspunkt begynder Omalu at samle beviser, og det fører ikke kun til en kamp mod egne overordnede, men også mod folk i toppen af NFL, der vil gøre alt for at holde ligaen kørende og stadig have millioner af dollar rullende ind på bankbogen. At sværte Omalu til og smide ham ud af Pittsburgh er for dem den mindste kunst.

Dr. Bennet Omalu fik ret, og hans kamp for retfærdighed er ikke uspændende. Med sin høje intelligens og en nærmest spirituel indgang til sit fag går han ikke efter at »løse problemer«, som han siger.

Han går altid efter retfærdigheden, og han er ikke ude i nogen form for personlig vendetta. Som den flygtning, han reelt også er, vil han blot gerne tjene sit land på mest forbilledlig vis.

Eller som han siger til en ung kvinde fra Kenya, som han lejer et værelse ud til, og som senere bliver hans kone: »USA handler om at være den bedste udgave af en selv.«

Med en historie, der både handler om amerikansk fodbold og har et flygtningetema, har »Concussion« dobbelt relevans, men den er samtidig på en række punkter noget oversolgt. Filmen er baseret på en artikel i magasinet GQ, og materialet er lidt svært at løfte til noget, der ligner meget mere end et ordinært TV-drama forklædt med den spillefilmsfernis, som gode skuespillere kan give.

Will Smith er dygtig, men hans nigerianske accent virker en smule overgjort, og hans kamp mod systemet er set mange gange før i amerikansk film.

Samtidig markedsføres filmen som en dramatisk thriller, men voldsomt meget spænding er der nu ikke. Sportsfans vil nok gå skuffede hjem, og kun ihærdige beundrere af Will Smith vil anbefale den.

Hvad: »Concussion«.

Hvem: Instruktør: Peter Landesman. Medvirkende: Will Smith, Alec Baldwin, Gugu Mbatha-Raw, Paul Reiser, David Morse.

Hvor: Premiere i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.