Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Skæg for sig

Peter Jackson får i sin første »Hobbitten«-film det maksimale ud af J.R.R. Tolkiens smalle litterære forlæg, og den kommende trilogi ligner allerede en værdig efterfølger til »Ringenes Herre«.

Martin Freeman som den unge hobbit Bilbo, der får besøg af 13 skæggede dværge i starten af Peter Jacksons stort opsatte trilogi.
Martin Freeman som den unge hobbit Bilbo, der får besøg af 13 skæggede dværge i starten af Peter Jacksons stort opsatte trilogi.

Et af de store spørgsmål blandt Tolkien-fans - og hvem er ikke det i vore dage? - har gennem det seneste års tid været, hvordan Peter Jackson ville løse det åbenlyse problem at få handlingen i »Hobbitten« til at fylde tre spillefilm ligesom »Ringenes Herre«, når hobbiteventyret kun fylder cirka en sjettedel af sidstnævnte storværk.

Nu er spørgsmålet besvaret med premieren på »Hobbitten: En Uventet Rejse«, og lad det være sagt med det samme: Peter Jackson kan det tryllegylle. Medmindre man er indædt puritaner hvad angår at følge forlægget præcist, er det nemlig svært at være utilfreds med Jacksons trilogi-kick off, der både bevæger, fortryller og fornyer. Også selv om den fortæller en historie om en lang rejse, der dybest set ligger tæt på »Ringenes Herre«.

Først en bemærkning om det nye såkaldte High Frame Rate-format, HFR 3D, som filmen er indspillet i. Formatet forøger filmindustriens klassiske standard med 24 billeder per sekund til det dobbelte antal, hvilket giver billederne en nærmest naturstridig skarphed, der får dem til at myldre med detaljer i tre dimensioner.

Når vi i indledningssekvensen bevæger os rundt i Bilbo Sækkers hobbithule, fremstår hver en skinke og frugt i fadeburet og hvert et håndtag i trædørene, som kunne man gribe ud og tage fat i dem. Og da fortællingens 13 dværge ankommer til Bilbos hule i Herredet, føles det, som kunne man hive hver og en af dem i deres kunstfærdigt opsnoede skæg. Havde Peter Jackson brugt et mindre avanceret filmformat, ville striben af dværge formentlig være blevet rodet sammen i et morads af computereffekter, men her fremstår de som individuelle personligheder. Denne håndgribelige, sanseligt observerede eventyrverden er en af filmens store forcer og giver god mening, når man ser »Hobbitten: En Uventet Rejse« som en forlængelse af »Ringenes Herre«-filmene.

Hvor J.R.R. Tolkiens bøger lægger vægt på at udfolde hele Midgårds-universet for den uindviede læser, springer Peter Jackson nemlig de formelle introduktioner over, idet han forventer, at et nutidigt publikum må være nogenlunde bekendte med universet.

»Hobbitten« kunne være blevet en triviel gentagelse af de grundlæggende myter om tabte riger og rivaliserende folk, men i stedet bruger Peter Jackson god tid til at vise de, lad os bare sige menneskelige, sider af hobbitterne og dværgene, der sammen stævner ud for at genvinde ejerskabet over den legendariske guldskat i Det Ensomme Bjerg. Dværgene er skildret med energisk humor og musikalitet, men der udvises også en passende dvælende højtidelighed foran den lange rejse, som da dværgene istemmer deres alvorsfulde rejsekvad foran hobbithulens ildsted.

Ligesom bogen følger »Hobbitten« dværgene, troldmanden Gandalf (Ian McKellen) og hobbitten Bilbo (Martin Freeman) på deres fysiske rejse gennem Midgård, men også deres indre rejse, hvor mod skal mobiliseres, og hvor Bilbo skal overvinde sin hobbit-uvilje mod at træde uden for tryghedszonen. Det kræver »troskab, ære og et villigt hjerte«, men dertil føjer Jackson nogle cinematiske udviklingskurver, der kendes fra mange klassiske eventyrfilm, hvor umage par gennem en række af prøvelser skal lære at respektere hinanden. Relationen og styrkeforholdet mellem dværgprinsen Thorin Egeskjold og Bilbo får her et par ekstra dramatiske nyk, som dog er helt i overensstemmelse med forlæggets ånd.

Andre af filmens karakterer er hentet ind fra J.R.R. Tolkiens øvrige bøger, heriblandt ork-anføreren Azog, der i sin grusomhed og dumhed kan minde om en bandit fra en Sergio Leone-western. Næsten horrorfilmagtig er glimtet af den gådefulde dødemaner The Necromancer, hvor forældre blandt publikum må tilrådes at holde de mindre i hånden.

Gensynet med Gollum

Midtvejs i filmen kommer dværgbanden til Kløvedal, hvor elverne holder hof, og deres vane tro deklamerer elverne i et langsommeligt, grandiost tempo, der kommer faretruende tæt på at sætte filmen i stå.

Til gengæld får man et gensyn med både elverhøvding Elrond (Hugo Weaving) og den æteriske elverprinsesse Galadriel (Cate Blanchett), hvoraf sidstnævnte næsten hyler Gandalf ud af den med nogle ømme kærtegn i hans hvidhårede hoved.

Kort efter er filmen dog tilbage igen i fuldt actiongear i et afsluttende og hæsblæsende tredje kapitel i Troldebjergets indre. Her demonstrerer Peter Jackson overlegent, hvordan en kampscene skal orkestreres, så hvert et køllebrag og troldegrynt kan mærkes i biografsædet. Atter viser filmformatet sin styrke, idet man takket være de krystalklare billeder aldrig mister overblikket i scenerne, som af samme grund bevarer deres spænding.

»Hobbitten«s helt store kunstneriske clou er dog gensynet med Gollum fra »Ringenes Herre«. Andy Serkis er skuespilleren, der har givet den computeranimerede figur liv - og hvilket liv! I bogen føles duellen på gåder mellem Bilbo og Gollum som et sagtmodigt levn fra folkeeventyrenes tid, men her er det en kamp på liv og død, hvor man skiftevis føler afsky og medynk med Gollums uhyggelige ensomhed på bunden af bjerget. Og da Ringen, den dyrebare, atter dukker op i underverdenens mudder til de skæbnesvangre toner fra »Ringenes Herre«, bortfejes enhver skepsis over for Peter Jacksons »Hobbitten«-projekt. Rejsen er begyndt, og man kan roligt pakke til turen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.