Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
FILM

Psyken er et udyr

M. Night Shyamalans »Split« om en morder med personlighedsspaltning er intens og klaustrofobisk. Foto: PR
M. Night Shyamalans »Split« om en morder med personlighedsspaltning er intens og klaustrofobisk. Foto: PR

De fleste kunstnere har en signatur. Altså et eller flere træk, som går igen i værk efter værk. Det gælder også instruktør M. Night Shyamalan, der fra »Den sjette sans« og fremefter har dyrket det vilde, ofte overnaturlige plot-twist.

Det har også påvirket publikums måde at se hans film på. Man forventer simpelthen det uventede. Tag bare »Split«, hvor tre piger bliver bortført og spærret inde i en lejlighed, der tilhører en mand, som lider af Dissociative Identy Disorder – personlighedsspaltning – og huser 23 personligheder. Dennis, deres voldsomme leder, er ved at klargøre »Udyrets« komme, og det holder af ungt pigekød. Derfor sidder pigerne nu i hver sit aflåste rum.

Det får Shyamalan et nogenlunde intenst og klaustrofobisk, men også pseudo-dybt forløb ud af. Den store oplevelser er imidlertid Anya Taylor-Joy som den storøjede, men langt fra blåøjede Casey, som slås for at undslippe Dennis. Han spilles, som alle de andre personligheder, af James McAvoy, der desværre aldrig rigtig kommer ud over noget, der ligner skuespiløvelser.

Hvordan det ender, skal ikke røbes her. Men forudsigeligt er det i al sin uforudsigelighed. Som altid i tilfældet Shyamalan.

Hvad: Split Instruktør: M. Night Shyamalan. Medvirkende: James McAvoy, Anya Taylor-Joy. Premiere i hele landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.