Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Anmeldelse

Mød mændene med verdens farligste Facebook-konto

En lille gruppe eksilsyrer fra Raqqa forsøger stædigt på femte år at eksponere ISIS’ grusomme gerninger, og det gør man ikke uden omkostninger, viser ny dokumentarfilm.

For fem år siden var medlemmerne af RBBS (Raqqa is Being Slaughtered Silently) på forskellige niveauer en del af det arabiske forår. Da revolutionen løb ud i sandet, indtog mænd med sorte hætter byen Raqqa og slog folk ihjel på torvet, når det passede dem.

I det små begyndte nogle unge fyre at filme gerningerne med mobiltelefoner for at eksponere dem på Faceboo, så verden kunne få øjnene op for ISIS, og det lykkes langsomt. Men det gjorde også livet sværere at leve for amatørjournalisterne, der efter nogle år var nødt til at tage videre til blandt andet Tyrkiet og Tyskland. De intensiverede deres rapporter og fik blandt andet den prestigefyldte International Press Freedom Award i New York i 2015.

Ved ikke så lidt af en kraftpræstation har Matthew Heinemann både produceret, fotograferet og instrueret dokumentarfilmen om, hvordan RBBS lever i det skjulte og konstant i fare for at blive slået ihjel af rabiate muslimer, der sympatiserer med ISIS.  Som det siges i filmen om gruppens arbejde, så er ”nogle af situationerne forfærdelige og andre er endnu mere forfærdelige”.

Efterhånden som vi følger mændene i RBBS kan vi se, at de bliver godt møre af hele tiden at være på flugt og samtidig opleve, at deres kildenet af gamle venner og bekendte reduceres efterhånden som ISIS begynder at gøre mine til at true dem på livet. Men det virker grangiveligt som om de modige mænd blot skruer op for aktiviteten, når de møder modstand.

Dokumentarfilmen er en imponerende bedrift, og den giver dejligt mange flere informationer end nyhedsudsendelser i tv. Den er således stærkt velkommen, selv om den på trods af sin ret korte længde på halvanden time i længden lider af lidt for mange billeder af de samme tænksomme ansigter og det de tilfældigvis ser i horisonten.

Hvad: City of Ghosts. Hvem: Instruktør: Matthew Heineman. Hvor: Premiere i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.