Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Man gjorde børn fortræd

»Der kommer en dag« er en sjældent stærk, vedkommende og absolut hjerteskærende film, inspireret af en bid af Danmarks fortid, som ingen har grund til at være stolt over.

Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt, der spillefilmsdebuterer som brødrene Erik og Elmer, er imponerende gode – det samme gælder samtlige voksne skuespillere med Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl og Lars Ranthe i front. Foto: PR
Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt, der spillefilmsdebuterer som brødrene Erik og Elmer, er imponerende gode – det samme gælder samtlige voksne skuespillere med Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl og Lars Ranthe i front. Foto: PR

»Rejsen til Gudbjerg var som en tidsmaskine: For hver kilometer kom de længere og længere tilbage i tiden.«

Stemmen er en resigneret drengs nøgterne ord – sådan er det. Året er 1967, ungdomsoprøret ulmer, og revselsesretten er netop blevet ophævet – bare ikke på børnehjemmet Gudbjerg, der bestemt ikke er for børn. Det er et brutalt helvede, der knækker små sjæle, som var de tørre kviste, alt sammen i »det bedstes« interesse. Men hvordan kan det være »det bedste« for nogen at blive udsat for vold, ydmygelse og overgreb, når man bare er et barn uden hård hud på ryggen og hjertet?

Børnehjemmet bliver de to brødre Erik og Elmers skæbne, da deres mor bliver syg af kræft. Egentlig er det kun meningen, at de skal blive der i et par måneder, men moderens sygdom trækker ud, og udsigten til, at de nogensinde kommer hjem igen, bliver dårligere og dårligere. I stedet må de finde sig i de daglige lussinger, forstanderens ydmygende straffe og overgreb fra de ældre elever – og fra en af lærerne, der ikke kan holde fingre og andre kropsdele fra især de mindste drenge. Kun én lærer, den nyansatte skolefrøken, ser børnene som det, de er; børn. Men heller ikke hun kan stille noget op mod overmagten.

Brutal film om overgreb på børn

»Der kommer en dag« er en brutal og hjerteskærende fortælling om ondskab, vold og overgreb på børn, om håbløshed, sorg og knuste drømme. Men midt i alt det grå også om broderskab, sammenhold, overlevelse og fantasiens utrolige magt. Og om ganske enkelt at få nok. For ligegyldigt hvor meget man prøver at stå imod og glide med strømmen som et spøgelse, så kommer der en dag, hvor man ikke kan længere. Og så må man kæmpe eller dø.

Idéen til »Der kommer en dag« kommer fra Søren Sveistrup, der også har skrevet manuskriptet. Historien er baseret på autentiske begivenheder, strikket sammen af beretninger fra en række danske børnehjem i 1960erne, ikke mindst børnehjemmet Godhavn. At sidde med den bevidsthed i baghovedet gør kun filmen endnu stærkere. For det ér en stærk film. Barsk og hjerteskærende.

Man bliver trist og vred og forknyt over uretfærdigheden, ondskaben og alle de blinde øjne, der ikke for alvor ser de stakkels drenge. Som ikke engang prøver. De skulle ærligt talt skamme sig! Men også opmuntret af den styrke, drengene rummer. De er håbet om i morgen. De er månelandingen, oprøret, venskabet og den kærlighed, der trods alt er stærkere end had og dumhed.

Hvad: Der kommer en dag.

Hvem: Instruktør Jesper W. Nielsen. Medvirkende: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann og Albert Rudbeck Lindhardt.

Hvor: Premiere over hele landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.