Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
FILM

Livets gåder fra Rumænien

Der kommer stadig gode socialrealistiske film fra Rumænien. "Sieranevada" er lang og god. Og af og til en udfordring for tålmodigheden.

Cristi Puiu vil en del cinefile danskere nok huske for ”Hr. Lazarescus sidste rejse” fra 2005. Puiu er ikke en let tilgængelig instruktør, men han er en vigtig del af den socialrealistiske rumænske filmbølge, der i 00’erne overtog en del af det spotlys, de danske dogmefilm hidtil havde haft.

Om titlen ”Sieranevada” udtaler Puiu, at der ikke findes nogen dybere forklaring på den. Den er et af livets mysterier. Formentlig er der en pointe i, at filmens titel ikke ligger langt fra navnet på bjergkæden Sierra Nevada i det vestlige USA. Akkurat som livet selv og det rumænske samfund er den uvejsom, høj og knoldet og ikke sådan lige at flytte. I filmen møder vi blandt andre hovedpersonen Lary og hans familie, der samles til middag. Vi kommer dumpende ind i rodet, og får tragik og komik gennem både den optik, der går ud på, hvad familiemedlemmerne har på hinanden og deres syn på verden omkring dem. En verden der er rodet, uigennemskuelig og svær at få hold på, ligesom det nære liv kan være.

Med en spilletid på små tre timer kræver ”Sieranevada” nærmest en bjergbestigers tålmodighed, men undervejs i klatreturen ligger der stribevis af alvorlige og finurlige pointer, tænksomme voksne kan tale om længe efter filmen er slut.

Hvad: Sieranevada, Hvem: Instruktør: Cristi Puiu. Medvirkende: Mimi Branescu, Judith State, Bogdan Dumitrache. Hvor: Premiere i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Kolding, Gentofte og Valby.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.