Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

Leonardo DiCaprio skyr ingen midler på Wall Street

I »The Wolf of Wall Street« viser Martin Scorsese det sjove ved livet som rig og ryggesløs børsmægler. Men han husker også at fortælle om den høje pris for at gå langt over kokainstregen. Begge dele energisk og underholdende.

I sin femte filmrolle for Martin Scorsese er Leonardo DiCaprio overbevisende som børsmæglerfrøet, der bliver til et penge- og kokainsniffende monster. Foto: PR
I sin femte filmrolle for Martin Scorsese er Leonardo DiCaprio overbevisende som børsmæglerfrøet, der bliver til et penge- og kokainsniffende monster. Foto: PR

Der er fuld knald på i Martin Scorseses nye film, »The Wolf of Wall Street«. Her følger vi Jordan Belfort, der ankommer til Wall Street midt i 1980erne med bus. Der går imidlertid ikke mange år, før han kører i en Ferrari. Sportsvognen er hvid som den »sne«, Belfort sniffer rigelige mængder af. Han skyr ingen midler, når det gælder om at tjene penge til sig selv og vennerne, og ved siden af iscenesætter han et amokløb af promiskuøse fester.

Efter en uheldig første arbejdsdag i 1987, hvor Børsen nærmest krakker, må Jordan (spillet af Leonardo DiCaprio, der er blevet en af Scorseses hofskuespillere) arbejde sig op som sælger af såkaldte pennyaktier, hvor salæret til aktiehandleren er høj, mens gevinsten til investorerne er lille.Han stifter et sidegadevekselererfirma, hvor alle regler brydes og giver det senere en omgang fernis, så det ligner gamle penge.  Pengene er hans favoritstof, og han tjener 49 mio. dollar, det år han fylder 26, men alle stofferne er vanedannende. Penge, heroin, crack og kokain. Luksusludere er en selvfølge som partydessert, og snart spreder kicket sig også til at være i FBIs søgelys.

Den slags har en ende, men det er vildt og voldsomt og morsomt at se på, mens det går godt. Martin Scorsese viser os udskejelserne, så man tror på dem, og så man selv mærker suset. Man kunne sikkert godt være lokket et stykke ud af den bane i sine yngre dage. Men man får også ret hurtigt kvalme, og der er mindst et par omganges udskejelser for mange i filmen, der varer tre timer.

På den ene side er Martin Scorsese i en alder af 71 år stadig en virtuos instruktør, der forstår at give sin fortælling en ung mands energi. Historien om de glubske telefonterrorister får Gordon Gekko i »Wall Street« til at minde om et fromt lam, og der er pep i panoreringerne på kontoret og drøn på dværgkastningen efter arbejdstid.

Det er også fascinerende at høre, hvordan Scorsese lægger en dimension til sin fortælling med et imponerende alsidigt valg af musik. At skræve over mere end 50 sange fra gammel blues over Billy Joel og Cypress Hill til Umberto Tozzi og Plastic Bertrands »Ca plane pour moi« uden at blive til grin er ikke så lidt af en præstation.

Scene for scene er der ingen tvivl om, at Scorseses bedrift rent filmteknisk er virtuos og vild. Set i en sammenhæng kunne der dog sagtens være skåret en halv time ud af »The Wolf of Wall Street«, så satiren havde fået endnu skarpere tænder.

Filmen er i USA under skarp beskydning for at forherlige stoffer og ringe forretningsmoral, men det burde være tydeligt for enhver – når man ser på Jordan Belfort og vennernes skæbne – at Scorseses ærinde er en satire over grådigheden, og at han i virkeligheden hænger deres opførsel ud som noget, man ikke bør indlade sig på.

Dem, som mener andet, er ikke i stand til at se forbi de konkrete begivenheder på billedet og fortolke bare en smule på konsekvenserne af folk som Belforts opførsel. Filmen er iøvrigt baseret på en sandfærdig historie.

»The Wolf of Wall Street« er ikke den mest dybtfølte eller mesterlige film på Scorsese CV, selv om dens fortælling i store træk godt kan minde om »Casino« eller »Goodfellas«. Man kan sammenligne den med, da en anden mesterinstruktør Steven Spielberg valgte at slå gækken løs og demonstrerede sin musikalitet og sin behændighed med »Catch Me If You Can«. Elegant og legende underholdning på ultrahøjt teknisk niveau.

Hvad: »The Wolf of Wall Street«.

Hvem: Instruktør: Martin Scorsese. Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Mathew McConaughey.

Hvor: Premiere over hele landet.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.