Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film:

Islandsk perle om tavse mænd - og får, masser af får...

Ved første øjekast er islandske Grímur Hákonarsons »Blandt mænd og får« en meget enkel historie – men under overfladen bobler både drama, tragedie og finurlighed i rigt mål.

Historien om de to brødre Gummi og Kiddi (Sigurdur Sigurjónsson og Theordór Júliusson) er drama, tragedie, komedie, karakterstudier – og dybt underholdende. Foto: Fra filmen
Historien om de to brødre Gummi og Kiddi (Sigurdur Sigurjónsson og Theordór Júliusson) er drama, tragedie, komedie, karakterstudier – og dybt underholdende. Foto: Fra filmen

Grímur Hákonarsons »Blandt mænd og får« er intet mindre end en moderne islandsk saga – født af fjeld og fåreuld og med et bankende hjerte for de mænd (og kvinder), den beskriver. Selv når Hákonarson gør grin med dem.

De to aldrende brødre Gummi og Kiddi bor i hvert deres hus på samme grund og passer nidkært hver deres fårebestand – uden at veksle et eneste ord. Er de nødt til at kommunikere, får hyrdehunden en seddel i flaben, som den pligtskyldigst overleverer. Sådan har det været i 40 år af årsager, der først bliver afsløret meget sent i historien.

Lillebror Gummi er tilsyneladende den fornuftige bror, mens storebror Kiddi er stor i slaget, temperamentsfuld og forfalden til alkohol. Da der bliver konstateret en frygtet og meget smitsom hjernesygdom i Kiddis fårebestand, slår konflikten mellem de to ud i lys lue. Det er nemlig Gummi, der har opdaget sygdommen og rapporteret til myndighederne, og Kiddi giver ham skylden for, at alle får i den isolerede dal nu skal slås ihjel. Men Gummi gemmer på hemmeligheder – både over for sin bror og myndighederne.

Vandt Cannes-pris

Det rå og golde islandske landskab spiller en vigtig rolle i »Blandt mænd og får«, der fuldt fortjent vandt sidekonkurrencen »Un Certain Regard« på sidste års filmfestival i Cannes. Det synes at være krøbet ind under de slidte islændersweatre og have sat sig i brystet, hvor hjertet stadig banker varmt, men følelserne ikke sådan kan slippe ud og blive formuleret.

Men selv om der ikke bliver talt mere end højst nødvendigt, er vi aldrig i tvivl om sammenholdet mellem dalens beboere, og ikke mindst kærligheden til de får, de nu alle sammen skal til at ofre. Hvad skal de nu tage sig til? Hvad skal de leve af – og for?

Fåredøden bliver en metafor for de moderne tider, der trækker tæppet væk under en hel generations traditionelle livsstil, hvor man lever i takt og kontakt med naturen – sin egen og den uden for de utætte vinduer. Selve konflikten mellem de to brødre, der måske – måske ikke – stadig har en gnist af kærlighed til hinanden, er også som hentet ud af de gamle sagn og sagaer: Stærk og eviggyldig.

Hvad: Blandt mænd og får Hvem: Instruktør Grímur Hákonarson. Medvirkende: Sigurdur Sigurjónsson, Theordór Júliusson. Hvor: Premiere i udvalgte biografer over hele landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.