Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Film

I Olsen-Bandens fodspor

Anden omgang af filmløjerne med Øgendahl, Bjerre og Spang som tre småforbrydere ligner nu mere Olsen-Banden end sig selv. Den svære toer er heldigvis en noget mindre rodet film end originalen »Alle for én«, men den er også mindre morsom.

Rasmus Bjerre, Mick Øgendahl, og Jonatan Spang som tre småforbrydere i deres nye film »Alle for to«. Kim Bodnia spiller et dumt svin af en bankdirektør.
Rasmus Bjerre, Mick Øgendahl, og Jonatan Spang som tre småforbrydere i deres nye film »Alle for to«. Kim Bodnia spiller et dumt svin af en bankdirektør.

Et mål om at få publikum til at grine i biografen er et af de mest ærefulde, man kan have. Men at få folk til at grine med bare en rimelig frekvens er samtidig noget af det sværeste. Antallet af mislykkede komedier i dansk film gennem tiden er tårnhøjt. Vellykkede eksempler som »Klovn the Movie« og »Klassefesten« er nogle af de meget få undtagelser.

Allerede fra første møde med »Alle for to« er man dybt skeptisk over motiverne bag filmen. Hvorfor er Mick Øgendahl, Rasmus Bjerre og Jonatan Spang fotomanipuleret på billederne i biografernes udhængsskabe, som om de står i Tivolis spejlsal? Det er en fladpandet studenterjoke, der i øvrigt absolut ingen rod har i filmens handling.

Andet møde med filmen er i pressemeddelelsen, hvor det vigtigste mål med efterfølgeren til »Alle for en« angives at være at sælge 500.000 billetter og dermed overgå de 400.000, som den første film solgte. Det ville da være noget mere interessant at have som mål at lave en bedre og mere morsom film end første gang.

Ujævn forestilling

I den første halve time hoster »Alle for to« tungt af sted. At der lugter af lort i en vuggestue spredes til en håndfuld meget ligegyldige vittigheder, og så er det ved at blive meget trivielt med de mange diskussioner, de tre forbrydere har om svære ord, som de ikke forstår. Øv.

Anders Thomas Jensen er hentet ind til at skrive med på manuskriptet denne gang, sammen med Øgendahl, og det har ført til, at historien om Nikolai (Jonatan Spang), Ralf (Mick Øgendahl) og Timo (Rasmus Bjerg) mere og mere ligner filmene om Egon, Benny og Keld. Nemlig Erik Ballings Olsen-Banden. Spang er Egon Olsen og de to andre er de fummelfingrede håndlangere. Det klæder figurerne at blive bedre beskrevet, og da Kim Bodnia dukker op som et dumt svin af en bankdirektør, er det som om, alle de medvirkende tager sig endnu mere sammen.

Det afsluttende kup i banken, hvor den nye Olsen Banden slår til, er sammen med Kurt Ravn som Ralf og Timos drikfældige far i et realityprogram med til yderligere at løfte »Alle for to«, selv om indtrykket af en ujævn film aldrig helt forsvinder. Med voldsomt kul på reklametrommerne gætter jeg på, at der kommer en tredje film i serien. Udover at lade Anders Thomas Jensen skrive en endnu større del af manuskriptet næste gang, vil jeg anbefale, at man tør gå planken ud og satser på en smallere form for humor. Det ville gøre filmen mere morsom, og de flere grin ville muligvis føre til flere solgte billetter. Det ville være en mere ærefuld sejr end at begynde med at ønske sig et bestemt antal solgte billetter og derefter regne baglæns.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.