Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
TV-anmeldelse

Hjem til Aarhus

TV 2s nye krimiserie »Dicte« er en tilforladelig femikrimi, men også en lidt personlighedsforladt metervareproduktion.

Iben Hjejle er det karismatiske centrum for ujævne »Dicte«. I baggrunden Peter Schrøder.
Iben Hjejle er det karismatiske centrum for ujævne »Dicte«. I baggrunden Peter Schrøder.

Så kom kriminalserien hjem til Aarhus. Men kommer »Dicte« til at gøre for den jyske hovedstad, hvad svenske Wallander har gjort for skånske Ystad? Næppe. For ganske vist har filmholdet været helt i solbeskinnede Jylland, hvor man har rendt rundt i Grønnegade, på havnen og i Marselisborgskoven, men ellers er der ikke meget lokalfornemmelse over en gennemsnitskrimi, der - strengt taget - lige så godt kunne foregå et hvilket som helst sted i Vesteuropa, havde det ikke været for evige skud ud over byens tage med domkirkespiret i midten.

Der er i det hele taget noget underligt personligheds- og stemningsforladt over de første afsnit af filmatiseringen af foreløbig seks af Elsebeth Egholms romaner om den skrappe formiddagsbladsjournalist Dicte Svendsen, der opklarer mordgåder fra sit skrivebord på lokalredaktionen. Og - ikke mindst - stikker sin næse i kriminalgåder ude i byens forskellige miljøer.

Første historie, delt i to afsnit og baseret på Egholms roman »Personskade«, er instrueret af erfarne Jannik Johansen, som er manden bag spillefilm som »Rembrandt« og »Mørke«, men hvem som helst kunne tilsyneladende have løst opgaven.

Bevidst har man valgt en hurtigere stil med et mere uroligt kamera i hælene på Dicte, der bider sig fast i en sag om liget af en ung kvinde, der har fået fjernet et foster fra kroppen. Men selv om den skandinaviske krimi trods sin sociale bevidsthed et langt stykke hen ad vejen er et eventyr, hvis nogle skulle tro andet, så er der noget urealistisk og kunstlet over »Dicte«.

Tag nu bare en tidlig slagsmålsscene på kajen mellem indvandrerunge og danske bøller. Mage til koreograferet håndgemæng skal man vist lede længe efter, og valget af ikke-skuespillere i mindre roller bidrager til fornemmelsen af serien som ujævn.

En synderligt troværdig skildring af et avismiljø byder »Dicte« heller ikke på. Man føler sig næsten hensat til den gamle soap »Ugeavisen«, hvis nogen kan huske den. Virker det hele ikke en smule gesvindt eksekveret? I hvert fald, hvis man er vænnet til DRs luksuslækre, dyre og stemningsladede panoreringer, sigende totaler og velovervejede vinkler i »Forbrydelsen« og »Borgen«.

Med Iben Hjejle som karismatisk centrum

»Dicte« er filmatiseret femikrimi, når hun fra sin landboidyl kæmper med en liderlig, men flink eksmand (Lars Ranthe), hadflirter med sin indbydende fotografkollega (Dar Salim), slås med en ensom teenagedatter (Emilie Kruse) og hyggeskændes med venindematriarkatet (Lene Maria Christensen og Lærke Winther).

I sin sammenkøring af tilforladelig krimi og privat, opbyggeligt livsstilsdrama kunne TV 2 sådan set lige så godt have kørt videre med hedengangne »Anna Pihl«, der også blandede familie- og parforholdsproblemer med blå blink.

Dicte-figuren forsøges udstyret med en dybde via en fortid som ung mor i utide hos Jehovas Vidner. Tja. Men Iben Hjejle er naturligvis et karismatisk centrum. Hendes eminente evne for at forene det hårdkogte og det rødnæset skrøbelige udnyttes glimrende, og kemien med Lars Brygmanns usmilende politimand er okay.

MISO Film, der producerede TV 2s bloddryppende seriemorderfiasko »Den som dræber«, står også bag serien om Dicte, som til gengæld næppe vil skabe opstandelse. Dertil er den ganske enkelt for ufarlig i sin skabelonagtige forudsigelighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.